Rusija protiv suda za istragu o padu aviona MH17

Svih 298 putnika i članova posade poginulo je u padu aviona (Reuters)

Rusija je saopštila da će se usprotiviti Nacrtu rezolucije UN-a koji je podnijela Malezija o uspostavljanju međunarodnog suda koji bi sudio krivcima za obaranje aviona na letu MH17 malezijske aviokompanije iznad Ukrajine.

Zamjenik ambasadora Rusije pri UN-u Petr Iljičev potvrdio je da se Moskva protivi tom planu i rekao da ovo nije dobar trenutak za to i da je to kontraproduktivno, prenosi AFP.

Dan ranije, Malezija je podnijela Vijeću sigurnosti UN-a Nacrt rezolucije u kojem se navodi da bi sud UN garantovao nezavisno suđenje onima koji stoje iza obaranja aviona Malaysia Airlines 17. jula 2014. godine.

Nepristrasan proces

Tekst prijedloga, u koji je francuska agencija imala uvid, poziva na uspostavljanje suda u skladu sa Poveljom UN-a.

“Takav sud bi bio efikasna garancija za nezavisan i nepristrasan proces”, stoji u Nacrtu rezolucije, u kojem se navodi da je obaranje aviona prijetnja po međunarodni mir i sigurnost i traži se da sve države u potpunosti sarađuju sa sudom.

Svih 298 putnika i članova posade koliko ih se nalazilo u avionu Malaysia Airlines, među kojima su većinu činili Holanđani, poginuli su kada je avion oboren iznad istočne Ukrajine, podsjeća AFP.

Tada su se pojavile špekulacije da bi za pad aviona mogli biti odgovorni proruski aktivisti na istoku Ukrajine koji su, prema nekim pretpostavkama, upotrijebili raketu koju im je dala Rusija i njome oborili avion.

Rusija je porekla te tvrdnje i ukazala na mogućnost da je letjelicu pogodila ukrajinska raketa.

Holandski premijer Mark Rutte rekao je da bi međunarodni sud bio najbolja opcija za krivično gonjenje odgovornih za pad malezijskog aviona, ali da postoji i dopunski plan ukoliko Rusi blokiraju taj prijedlog.

Konačan izvještaj

Prošlog mjeseca je zamjenik ruskog šefa diplomatije Genadij Gatilov rekao da je taj prijedlog kontraproduktivan, te da bi prije bilo kakvih daljih koraka trebalo kao prvo okončati istragu.

Konačan izvještaj o istrazi koju predvode Holanđani očekuje se u oktobru.

Malezija je predložila uspostavljanje međunarodnog suda zajedno sa Australijom, Belgijom, Holandijom i Ukrajinom, koje su sve članice zajedničkog istražnog tima.

Izvor: Agencije