Rusija protiv osvete za napade na Saudijsku Arabiju

Američki predsjednik Donald Trump sugerirao je da je SAD spreman na osvetu za napade (Reuters)

Rusija je poručila da nije prihvatljivo govoriti o mogućoj osveti za napade na saudijska naftna postrojenja i pozvala zemlje u regiji i širu međunarodnu zajednicu da ne brzaju sa zaključcima, smatrajući da je kontraproduktivno koristiti taj incident za jačanje napetosti s Iranom.

“Vjerujemo da je kontraproduktivno koristiti ovo što se dogodilo za jačanje napetosti u vezi s Iranom u skladu s dobro poznatom američkom politikom”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, objavio je Reuters.

“Prijedlozi da se preduzmu stroge mjere osvete, o kojima se, čini se, razgovara u Washingtonu, još su više neprihvatljive”, dodaje se, prenosi Hina.

Rusija, kako stoji u saopćenju, vjeruje da je razmjena napada na civilne mete “direktna posljedica žestokog vojnog sukoba i političke krize u Jemenu”.

Kremlj je pozvao bliskoistočne zemlje i širu međunarodnu zajednicu da ne brzaju sa zaključcima u vezi s tim napadima.

“Pozivamo sve zemlje da se suzdrže od svakog djelovanja ili ishitrenog zaključka koji bi mogao pogoršati situaciju i zauzmu poziciju koja će doprinijeti njenom smirivanju”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi France-Presse.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi u oktobru doputovati u službenu posjetu Saudijskoj Arabiji. Datum će biti objavljen naknadno, rekao je Peskov.

Napadi dronovima na dva postrojenja saudijske naftne kompanije Aramco u Abqaiqu i Khuraisu, na istoku zemlje, u subotu su izazvali požare i znatno smanjenje proizvodnje, a odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Husi. SAD krivi Iran, koji to negira.

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na osvetu za te napade.

SAD: Iran odgovoran za napade

SAD je objavio satelitske snimke i pozvao se na obavještajne informacije koje, kako tvrde, podržavaju njihove optužbe da je Iran odgovoran za napade na važna saudijska naftna postrojenja, piše BBC, prenosi Hina.

Vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv pokreta Husi u Jemenu, objavila je da je napad na saudijska naftna postrojenja izveden iranskim naoružanjem i da ne potječe iz Jemena.

Riječ je o rezultatima preliminarne istrage koje je na konferenciji za novinare u Rijadu saopćio glasnogovornik koalicije Turki el-Maliki.

Naveo je da istraga u vezi s napadom, za koji su odgovornost preuzeli Husi, i dalje traje, kao i da vlasti pokušavaju utvrditi odakle je pokrenut, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su za američke i međunarodne medije da smjer iz kojeg su napadi izvedeni i njihovi razmjeri dovode u pitanje upletenost Husa.

Napadi su smanjili globalnu opskrbu naftom za 5%, a cijene nafte porasle su za više od 10%.

Saudijska Arabija proizvodi približno 10 miliona barela nafte dnevno, a zbog napada je smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela dnevno, rekli su neimenovani izvori za CNN u subotu. Dnevno izvozi više od sedam miliona barela.

Američki državni sekretar Mike Pompeo okrivio je tokom vikenda za napade Iran, ne iznijevši nikakve dokaze kojima bi to potkrijepio, pa je Teheran optužio Washington da obmanjuje javnost.

Američki predsjednik Donald Trump u nedjeljnim objavama na Twitteru nije direktno optužio Iran, ali je sugerirao da je moguća vojna akcija kad počinilac bude poznat.

‘Napad nije izvršen iz Iraka’

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da su mete pogođene na 19 mjesta i da su napadi došli iz smjera zapad-sjeverozapad, što ne odgovara poziciji teritorije u Jemenu koju drže pobunjenici, a koja je jugozapadno od saudijskih naftnih postrojenja.

Zvaničnici su kazali da bi to moglo sugerirati da su napadi izvedeni iz sjevernog dijela Zaljeva, Irana ili Iraka.

Irak je negirao da su napadi izvedeni s njegove teritorije.

Pompeo je u ponedjeljak rekao premijeru Iraka Abdelu Abdulu Mahdiju da SAD posjeduje informacije koje potvrđuju da Irak nije odgovoran, prenosi Reuters.

“Američki državni sekretar rekao je da informacija koju posjeduju potvrđuje tvrdnju vlade da iračka teritorija nije bila korištena za izvođenje tog napada”, saopćio je Mahdijev ured nakon telefonskog razgovora dvojice zvaničnika.

Zvaničnici koje citira The New York Times rekli su da su možda korišteni dronovi i krstareći projektili, ali nisu svi pogodili mete u saudijskim postrojenjima.

ABC je citirao visokog američkog zvaničnika koji je rekao da je Trump vrlo dobro svjestan da je odgovoran Iran. Kina i EU pozvali su na suzdržanost.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da još nije jasno ko je odgovoran za te napade, ocijenivši ih “obijesnim kršenjem međunarodnog prava”.

Izvor: Agencije