Oglasi

Rusija protiv nuklearnog oružja u rukama Pjongjanga

Zamjenik ruskog šefa diplomatije kaže da je Moskva više puta poručila Sjevernoj Koreji da joj je neprihvatljiv njegov nuklearni status.
Raketa, Nuklearno oružje, Lansiranje, Sjeverna KorejaIgor Morgulov kaže da Pjongjang ignorira međunarodnu zajednicu i nastavlja razvijati raketni i nuklearni programEPA

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov izjavio je u ponedjeljak kako je Rusija protiv toga da Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje i da je to istaknula više puta kolegama iz Pjongjanga, kao i da je neophodno da odustanu od nuklearnih programa.

"Više puta samo kazali Sjevernoj Koreji da je za nas neprihvatljiv njihov nuklearni status", rekao je Morgulov na Osmoj azijskoj konferenciji u Seulu, prenosi Tanjug agencijuTass.

On je naveo da Moskva aktivno radi s Pjongjangom kako bi se moratorij na rakete i nuklearne testove nastavio što dulje.

'Pjongjang počeo primjenjivati ruski plan'

"Vrlo cijenimo što Sjeverna Koreja već dva mjeseca miruje, a Rusija aktivno radi kako bi se osiguralo da se to što dulje nastavi. Realno, to znači da je Pjongjang počeo primjenjivati prvu točku ruskog plana o rješavanju krize na Korejskom poluotoku. Plan pokriva zamrzavanje raketno-nuklearnih proba u zamjenu za zaustavljanje ili smanjenje broja američko-južnokorejskih vojnih vježbi", rekao je Morgulov.

Prema njegovim riječima, američke prijetnje upućene Sjevernoj Koreji neće okončati sukobljavanja na Korejskom poluotoku te da bi bilo naivno smatrati da hoće.

On kaže kako je očito da Pjongjang ignorira međunarodnu zajednicu i tvrdoglavo nastavlja razvijati svoj raketni i nuklearni program.

"SAD i njegovi saveznici neumorno održavaju zajedničke vojne vježbe, donoseći još više oružja i snaga na poluotok. Sve to vodi u slijepu ulicu iza koje je fantomski rizik od velikih ljudskih žrtava", rekao je ruski diplomat.

Problem vojnih vježbi

Morgulov smatra da bi SAD i saveznici trebali smanjiti broj vojnih vježbi u blizini Korejskog poluotoka.

Prema njegovim riječima, Moskva vjeruje kako je moguće da SAD i Sjeverna Koreja započnu izravne pregovore.

"Ključna agenda takvih razgovora može biti vrlo jednostavna, a to su principi miroljubive koegzistencije. Verujem da nedostatak takve suglasnosti daje poticaj neprijateljstvu i uzajamnom nepovjerenju među uključenim stranama", rekao je Morgulov.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.