Rusija: Protesti na naslovnicama zbog hapšenja novinara

Ivan Golunov
Golunov je bio uhapšen pod optužbom za posjedovanje kokaina i sintetičkog stimulansa mefedrona (EPA)

Tri vodeće ruske novine u ponedjeljak su poduzele neočekivani korak objavivši identične naslovnice, kojima prosvjeduju protiv uhićenja istraživačkog novinara optuženog za prodaju droge.

Tri vodeće dnevne novine – Vedomosti, Komersant i RBK – objavile su u ponedjeljak identičan naslov “Ja sam / Mi smo Ivan Golunov”, pokazujući neočekivan čin solidarnosti, prenosi Hina.

U zajedničkoj izjavi kazali su da su dokazi protiv Golunova “klimavi” te da bacaju sumnje na legalnost njegova uhićenja, a zatražili su i reviziju ponašanja policije.

“Očekujemo da tijela za provedbu zakona čvrsto uvažavaju zakon i zahtijevamo maksimalnu otvorenost kad je riječ o istrazi”, stoji u priopćenju.

Nakon zaustavljanja pronašli mu drogu

“Zahtijevamo da zakon poštuju svi jednako”, stoji u izjavi.

Novinari su u petak i tijekom vikenda prosvjedovali ispred moskovskog sjedišta policije te tražili odbacivanje optužbi.

Poznate osobe, uključujući i neke visokopozicionirane novinare u državnim medijima, govorili su u prilog Golunovu, kritizirajući optužbe i njegovo uhićenje.

Ruskom istraživačkom novinaru Ivanu Golunovu (36) određena su u subotu dva mjeseca kućnog pritvora u Moskvi nakon što je sud odbio zahtjev istražitelja za zadržavanje u zatvoru za vrijeme trajanja istrage o prodaji droge.

Golunov (36) u četvrtak se trebao susresti sa svojim izvorom, no zaustavljen je u središtu Moskve, a u njegovom je ruksaku pronađena droga, prema izjavama policije i portala Meduza sa sjedištem u Latviji, za koji Golunov piše.

Istraživanje korupcije

Odvjetnik Golunova, novinara poznatog po istraživanju navodnih slučajeva korupcije među moskovskim gradskim dužnosnicima, vjeruje da je policija podmetnula drogu njegovu klijentu kako bi mu namjestila, a tvrdi i da je Golunov bio fizički zlostavljan.

Golunov odbacuje optužbe.

“Nisam počinio zločin, spreman sam surađivati u istrazi, nemam nikakve veze s drogom”, prenijele su Golunovljeve riječi ruske novinske agencije.

Izvor: Agencije