Oglasi

Rusija priznala Nacionalno prijelazno vijeće Libije

Moskva smatra sklopljene ugovore između Moskve li bivšeg libijskog Lidera Muammara Gaddafija važećim.
Ahmad Bani, vojni glasnogovornik pobunjenika[Reuters]

Rusija je priznala pobunjeničko Nacionalno prelazno vijeće kao legitimnu vlast u Libiji, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova

"Ruska Federacija priznala je Nacionalno prelazno vijeće kao aktuelnu vlast i primila je k znanju njihov proklamirani reformski program koji poziva na donošenje novog ustava, održavanje općih izbora i formiranje vlade", navodi se u saopćenju ruskog ministarstva.

U saopćenju se dodaje da Rusija „smatra sklopljene ugovore između Moskve li bivšeg libijskog Lidera Muammar Gaddafija važećim", te da će se "Kremlj pridržavati ugovora s punim povjerenjem“.

Ruska vlada odlučila je osigurati svoja ulaganja u Libiji, iako je bila jedan od glavnih protivnika miješanja svjetskih sila i NATO-a u svrgavanje donedavnog saveznika.

Pobunjenička vlada poručila je Rusiji da će dosadašnje ugovore procijeniti prema ekonomskoj važnosti te odlučiti hoće li se suradnja nastaviti kao i do sada.

Izvor: Reuters

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.