Rusija priznaje ustavno ime Sjeverne Makedonije

Sjeverna Makedonija, NATO
Stoltenberg smatra da Sjeverna Makedonija ispunjava sve standarde za članstvo u NATO-u (EPA)

Stalni predstavnik Rusije u Europskoj uniji Vladimir Čižov izjavio je da Rusija priznaje Sjevernu Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom.

“Rusija je tijekom procesa glasanja i ratifikacije o Prespanskom sporazumu često izražavala neslaganje s načinom na koji je taj proces vođen, ali danas Moskva priznaje novo ustavno ime Sjeverne Makedonije“, rekao je on agenciji MIA, kako prenosi Tanjug.

On je dodao da Rusija nije protiv procesa proširenja EU-a sve dok to ne ugrožava odnose EU-a i Rusije, ili odnose Rusije i zemalja kandidata za članstvo.

S druge strane, rekao je, Rusija je otvoreno protiv proširenja NATO saveza.

Kako je kazao, odnosi Rusije i EU-a trenutačno nisu na najboljoj razini, unatoč značajnoj ekonomskoj i trgovinskoj suradnji.

‘Zamrznuta arhitektura saradnje’

“EU je prvi trgovinski partner Rusiji, dok je Rusija četvrti EU”, rekao je Čižov.

On je kazao i da postoji razočarenje zbog odnosa EU-a i Rusije, kao i da je trenutačno “ova složena, ali impresivna arhitektura suradnje zamrznuta”.

Moskva se nada da će novi sastav Europskog parlamenta, a zatim i Europske komisije, nakon nedavno održanih izbora, omogućiti objema stranama obnovu dijaloga, rekao je Čižov i zaključio da su brojne zemlje članice EU-a željele taj dijalog.

Izvor: Agencije