Oglasi

Rusija prikupljala kompromitirajući materijal o Trumpu?

Obami, Trumpu i senatorima prikazani nedokazani izvještaji o djelovanju Moskve prema novom lideru SAD-a.
Trump je odgovorio kako je tužba potpuno bez osnovaAP

Direktori američkih obavještajnih agencija prošlog su tjedna prezentirali predsjedniku Baracku Obami i izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu nedokazana izvješća da je Rusija prikupljala kompromitirajuće i prljave osobne informacije o Trumpu, izjavila su dvojica obavještajnih dužnosnika.

Podrobnosti iz ovog izvješća počeli su cirkulirati prošle jeseni i bili su znani među novinarima i političarima u Washingtonu, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Ovi su zaključci svedeni na dva lista papira i stavljeni su kao dodatak izvješću obavještajnih agencija o ruskom hakiranju američkih predsjedničkih izbora koje je bilo prezentirano Obami, Trumpu i osam kongresnih čelnika (Gang of Eight).

Treba kazati da ovi podaci nisu potvrđeni iz neovisnih izvora (sve je počelo sa CNN-om)…

Odluka vodećih američkih obavještajaca da predsjedniku, izabranom predsjedniku i kongresnim čelnicima prezentiraju neprovjeren, klevetnički materijal, vrlo je neuobičajen potez.

Snimci sa prostitutkama

Taj dodatak sumira materijal kojeg je uglavnom pripremio jedan umirovljeni britanski obavještajac za jednu vašingtonsku političku i korporativnu firmu koja je za to bila plaćena prvo od strane Trumpovih republikanskih rivala, a kasnije od strane pristaša Hillary Clinton.

Taj materijal (bilješke) sugerira da je Vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina istraživala kako da utječu na Trumpa koji je često poslovno putovao u Moskvu (nekretnine i Miss Universe). Trump nikada nije okončao neki veliki posao u Rusiji iako je o tome godinama pričao.

Bivši britanski špijun koji je prikupio podatke o Trumpu smatra se kompetentnim operativcem s velikim iskustvom kada je Rusija u pitanju - kažu američki dužnosnici …

Ali, ono što je on prikupio od ruskih informanata još uvijek nije provjereno od strane američkih obavještajnih službi. Taj materijal sadrži seks video trake uključujući prostitutke u društvu s Trumpom tijekom njegovog boravka u Moskvi 2013. godine. Video materijal je navodno bio pripremljen kao „kompromat“ ili kompromitirajući materijal s mogućim ciljem ucjenjivanja Donalda Trumpa u budućnosti.

Poslovni sporazumi

Bilješke britanskog špijuna također sugeriraju da su Rusi predložili nekoliko unosnih poslovnih sporazuma koji su u temelju maskirana podmićivanja kako se moglo utjecati na Trumpa.

Opisuje se nekoliko navodnih sastanaka tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine između Trumpovih predstavnika i ruskih dužnosnika koji su razgovarali o stvarima od obostranog interesa, uključujući rusko hakiranje Demokratskog nacionalnog odbora te predsjedavajućeg kampanje Hillary Clinton, Johna Podeste.

Prvi nagovještaj istrage koju oko ove teme vodi FBI došao je tijekom svjedočenja u senatskom Odboru za obavještajni rad gdje su se zakonodavcima obratili čelnici četiri najveće obavještajne agencije. U jednom je trenutku demokratski senator iz Oregona Ron Wyden „pritisnuo“ direktora FBI-a Jamesa Comeyja glede informacije koju je vjerojatno čuo na nekom klasificiranom brifingu, te ga je upitao:

„Istražuje li FBI kontakte Trumpove kampanje s Rusijom?“

Comey je to odbacio uz objašnjenje da ne moze diskutirati neku istragu koja je još uvijek u tijeku… Tada je senator Wyden tražio od Comeyja da osigura pismeni odgovor prije inaguracije Donalda Trumpa za predsjednika (20. siječnja) zato što se plaši da neće doći do deklasifikacije informacija kada Trump uđe u Bijelu kuću.

Za kraj, pominjani kompromitirajući materijal o Donaldu Trumpu FBI je dobio prije izbora (navodno je taj materijal republikanski senator John McCain osobno uručio direktoru FBI-a Jamesu Comeyju), ali to FBI nikada nije potvrdio, rekli su savezni dužnosnici koji su upućeni u istragu.

Trumpova prva reakcija, naravno na Twitteru je bila: „Lažne vijesti - u potpunosti politički lov na vještice“!

Izvor: Al Jazeera