Oglasi

Rusija: Prijetnja nuklearnim ratom

Aludirajući na Siriju, ruski premijer upozorio da bi udar na suverenitet država mogao izazvati ratove svake vrste, pa čak i nuklearne.
Svaka praksa uvođenja sankcija koja zaobilazi međunarodne institucije ne ide u prilog popravljanju situacije, kazao je MedvedevReuters

Intervencije uperene protiv suvereniteta zemalja mogu rezultirati korištenjem nuklearnog oružja, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev aludirajući na aktuelnu situaciju u Siriji.

“Svaka praksa uvođenja sankcija koja zaobilazi međunarodne institucije nikako ne ide u prilog popravljanju situacije u svijetu. Osim toga, smjele vojne intervencije u drugim zemljama po pravilu rezultiraju dolaskom radikalnih struja na vlast”, kazao je Medvedev na forumu “Međunarodno pravo” održanom u St. Petersburgu.

'Regionalni rat'

Medvedev je  naglasio kako je pravo naroda na odabir vlastitog razvoja univerzalna vrijednost.

“Intervencije ove vrste, koje su uperene protiv suvereniteta neke zemlje, u određenim situacijama mogu rezultirati regionalnim ratom širih razmjera, pa čak – nemam namjeru nikome prijetiti – i korištenjem nuklearnog oružja.”

Ruski premijer je govorio neposredno prije samita G8 koji se ovog vikenda održava u Camp Davidu, nedaleko od Washingtona, na kojem će i sam učestvovati. Medvedev će s učesnicima razmijeniti mišljenja o pitanjima Irana i Sirije.

Načelnik Glavnog stožera ruske armije, general Nikolaj Marokov, u St. Petersburgu je izjavio kako se “Rusija neće ustezati od preventivnih nuklearnih napada, ukoliko raketni štit ugrozi rusku stratešku moć.”

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.