Rusija: Pridržavamo se nuklearnog sporazuma i SAD to dobro zna

Raketa, Lansiranje
Pompeo je rekao da će nakon 60 dana stupiti šestomjesečni period upozorenja o napuštanju Sporazuma (Reuters)

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da njezina zemlja strogo poštuje odredbe iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF), dodajući da to vrlo dobro znaju i Sjedinjene Američke Države.

Nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo u Bruxellesu izjavio kako je SAD Rusiji dao rok od 60 dana da ispuni svoje obveze prema Sporazumu o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), ruska strana je poručila da se oni pridržavaju spomenutog sporazuma i da nemaju problema u vezi s tim pitanjem, prenosi Anadolija.

“Moskva se strogo pridržava odredbi iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF), a to znaju i Sjedinjene Američke Države”, rekla je Zaharova.

Pompeo: 60 dana za ispunjavanje obaveza

Pompeo je na konferenciji za medije u Bruxellesu nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a izjavio i da je Rusija razvila veliki broj raketa srednjeg dometa SSC-8 te time prekršila Sporazum INF.

Dodao je da SAD Rusiji daje rok od 60 dana da ispuni svoje obveze prema Sporazumu o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), napominjući da su svi saveznici NATO-a jedinstveni u vezi s ovim pitanjem.

Istaknuo je da u ovih 60 dana SAD u okviru sporazuma neće proizvesti nikakav raketni sustav niti će ga testirati i instalirati.

Upozorio je da će nakon tih 60 dana stupiti šestmjesečno razdoblje upozorenja o napuštanju Sporazuma, optužujući ruske vlasti da djeluju nezakonito.

SAD optužuje, Rusija negira

Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), potpisan između Washingtona i Moskve 1987. godine, zabranjuje nuklearno naoružanje dometa do 5.500 kilometara.

Sporazum je formirao arhitekturu europske sigurnosti, umanjujući rizik za nuklearni napad.

Rusija je u ožujku predstavila nove krstareće rakete Novator 9M729, poznatije kao SSC-8, koje imaju domet manji od 500 kilometara, ali su mobilne.

Sjedinjene Američke Države prozvale su Rusiju zbog kršenja INF-a te su zaprijetile povlačenjem iz Sporazuma, dok Moskva negira sve optužbe.

Izvor: Agencije