Oglasi

Rusija predstavila prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu

Elektrana može pokrivati potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi.
Elektrana može pokrivati potrebe za električnom energijom gotovo 200.000 ljudiTwitter / Screenshot

Rusija je predstavila danas prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu na svečanom sidrenju u Murmansku, projekat koji bi trebao omogućiti opskrbu zabačenih područja ali brine ekološke organizacije.

Izgrađen u Sankt Peterburgu, Akademik Lomonosov usidrio se u luci Murmansk a predstavljen je novinarima u subotu. Na tom mjestu bi trebao biti napunjen nuklearnim gorivom prije nego dođe do konačne destinacije, zabačene regije u istočnom Sibiru.

Plutajući masivni blok od 144 metara dužine i 30 metara širine sadrži dva reaktora kapaciteta 35 MW svaki (nasuprot više od 1000 MW kod reaktora nove generacije), sličnih onima koje koriste ledolomci.

Destinacija: Arktički krug

U ljeto 2019. krenut će iz Murmanska u Arktičko more kako bi opskrbljivao strujom i toplinom ruske baze, a vršit će i desalinaciju morske vode.

Elektrana može pokrivati potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi. Odredišna luka mu je Pevek u Sibiru, 350 kilometara sjeverno od arktičkog kruga.

Moći će opskrbljivati lokalno stanovništvo ali posebno naftne platforme u toj zoni gdje Rusija želi razviti proizvodnju ugljikovodika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.