Rusija: Predsjednik Putin osvojio novi šestogodišnji mandat

Vladimir Putin se zahvalio građanima Risije na podršci koju su mu pružili (Al Jazeera)

Vladimir Putin osvojio je na predsjedničkim izborima u Rusiji 75 posto glasova i vodit će zemlju i narednih šest godina.

Ruska Centralna izborna komisija saopćila je da je da je za Putina glasalo više od 50 miliona ljudi, čime je postavio novi rekord.

Drugoplasirani je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin sa 13 posto, a iza njega lider LDPR-a Vladimir Žirinovski sa šest posto.

Putin se zahvalio građanima na podršci koju su mu pružili, naglasivši da u toj podršci vidi povjerenje građana i nadu za dalji razvoj zemlje.

“Vidim u ovome minimum priznanja za ono što sam u radio u protekloj godini u kompliciranim uslovima. Vidim u ovome povjerenje i nadu da ćemo nastaviti raditi intenzivno i odgovorno“, istakao je Putin.

Poziv Rusima da održe jedinstvo.

Pozvao je Ruse da održe jedinstvo.

“Jako ja važno da privučemo ove ljude što su glasali za druge kandidate na moju stranu. Treba nam jedinstvo kako bismo krenuli naprijed“, naglasio je.

Na izborima je učestvovalo ukupno osam kandidata.

Lider opozicije, aktivist i bloger Aleksej Navalni, pozvao je, kao i mnoge druge političke grupe, na bojkot predsjedničkih izbora.

Njemu je Centralna izborna komisija zabranila da se kandidira zbog optužbi za prevaru.

Izvor: Al Jazeera i agencije