Rusija predlaže zajednički sigurnosni mehanizam za Zaljev

Brod, Ratni brod
Rusija je predložila sigurnosni mehanizam koji bi počeo mjerama za izgradnju povjerenja i međusobnim pozivima za održavanje vojnih vježbi (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako Moskva poziva zemlje Zaljeva da razmotre zajednički sigurnosni mehanizam za regiju i istaknuo kako je vrijeme da svijet odbaci unilateralne mjere kao što su sankcije, javlja Reuters.

“Predložili smo zaljevskim zemljama da razmisle o zajedničkom sigurnosnom mehanizmu, koji bi počeo mjerama za izgradnju povjerenja i međusobnim pozivima za održavanje vojnih vježbi”, objasnio je Lavrov na sigurnosnoj konferenciji u New Delhiju, prenosi agencija Tanjug.

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif, koji također prisustvuje konferenciji, rekao je, dan nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka službeno optužile Iran da krši odrdbe nuklearnog sporazuma i upozorile da bi sankcije UN-a mogle ponovno biti uvedene Teheranu, ocijenio da je uporaba takvog mehanizma bez pravnog temelja i da predstavlja stratešku grešku.

Lavrov: Unilateralne sankcije su problem

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pokrenule su, naime, akciju u okviru iranskog nuklearnog sporazuma, otvarajući put za eventualne sankcije u odgovoru na pokušaje Teherana da odustane od nekih aspekata sporazuma.

Pozivajući se na rusko Ministarstvo vanjskih poslova, agencija Tass je objavila reakciju Rusije, prema kojoj Moskva ne vidi nikakve temelje za pokretanje mehanizma spora u nuklearnom sporazumu Irana sa svjetskim silama iz 2015. godine, prenijela je Fena.

Sergej Lavrov smatra da unilateralne sankcije predstavljaju problem u današnjem svijetu, prenosi Tanjug.

“Vrijeme je da se u međunarodnim odnosima oslobodimo metoda koje podsjećaju na kolonijalna i neokolonijalna vremena, a jednostrano uvedene sankcije neće dati rezultate”, istaknuo je Lavrov.

Nakon što je 2018. godine američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma, Washington je uveo nove sankcije Iranu i počeo postepeno povećavati kampanju “maksimalnog pritiska”, ciljajući na prihode te zemlje od nafte, rudarstva i drugih industrijskih proizvoda.

Johnson: Zamijenimo sporazum Trumpovim

Britanski premijer Boris Johnson u međuvremenu je pozvao američkog predsjednika da zamijeni nuklearni sporazum novim dogovorom kako bi osigurao da Iran ne dobije atomsko oružje.

“Ako ga se riješimo i zamijenimo ga, zamijenimo ga Trumpovim dogovorom”, rekao je Johnson.

Nakon što je njegov vodeći general Qassem Soleimani ubijen u napadu američkog drona početkom siječnja, Iran je objavio da više neće poštivati ograničenja za centrifuge koje koristi za obogaćivanje uranija.

Izvor: Agencije