Rusija prati kretanje američkih ratnih brodova prema Siriji

Američka mornarica objavila je da će borbena grupa krenuti u srijedu prema Bliskom istoku i Evropi (EPA)

Ruska vojska pažljivo prati stanje u vezi sa Sirijom i upoznata je s kretanjima američkih ratnih brodova koji su na putu prema Zaljevu, objavila je Moskva u srijedu.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio napade na Siriju, zbog navodne upotrebe hemijskog oružja, što Sirija i njeni saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad.

Američka mornarica objavila je u utorak da će borbena grupa, predvođena nosačem aviona “USS Harry S. Truman”, krenuti u srijedu prema Bliskom istoku i Evropi.

‘Neka obnove uništeni grad Raqqu’

“Pažljivo pratimo razvoj situacije u vezi sa Sirijom i u cijeloj regiji”, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.

Reagiralo je, također, na upozorenje američkog predsjednika da uskoro slijedi vojna akcija u Siriji.

“Umjesto da govori o spremnosti koalicije da ispali projektile na Siriju, Sjedinjenim Američkim Državama bi bilo bolje da obnove uništeni grad Raqqu i pruži razne oblike pomoći njegovim napaćenim stanovnicima.”

Ponovilo je da je navodni hemijski napad na Doumu bio lažan i da su za to krive Bijeli šljemovi, odbacivši tvrdnje Zapada da su odgovorne snage sirijske Vlade.

Ruska vojna policija ući će u četvrtak u Doumu, najavilo je Ministarstvo odbrane.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da je SAD izmislio izvještaje o hemijskom napadu u Doumi i poručio da se to ne smije iskoristiti kao opravdanje za američke napade na mete sirijske Vlade.

Podrška sirijskom režimu iz Irana

U međuvremenu je i Iran ponovo izrazio podršku Siriji.

Visoki savjetnik vrhovnog iranskog vođe rekao je u srijedu da će Teheran pružati podršku Damasku protiv bilo kakve strane agresije, prenijela je iranska državna televizija.

“Stajat ćemo uz sirijsku Vladu protiv bilo kakve strane agresije… Iran podržava Siriju u njenoj borbi protiv Amerike i cionističkog režima [Izraela]”, kazao je Ali Akbar Velayati tokom posjeta Istočnoj Ghouti u Siriji.

Izvor: Agencije