Oglasi

Rusija pozvala Kurde da se pridruže sirijskoj vojsci

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije rekao je da bi se opkoljeni kurdski borci trebali pridružiti vojsci što prije.
Kurdski borci, koji su se pobunili protiv sirijske vlade, morali su se povući iz područja na sjeveru Sirije nakon turske invazijeEPA

Rusija je kao glavna saveznica sirijske vlade pozvala opkoljene kurdske borce da se pridruže sirijskoj državnoj vojsci. 

"Što prije, to bolje", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Mikhail Bogdanov, prenijela je ruska novinska agencija Interfax. 

Bogdanov tvrdi da je Rusija u kontaktu "sa svim stranama" kako bi osigurala mir zasnovan na "poštivanju sirijske suverenosti", prenosi Hina. 

Dogovor Rusije i Turske

Kurdski borci, koji su se pobunili protiv sirijske vlade, morali su se povući iz područja na sjeveru Sirije nakon turske invazije. 

Turska ih smatra teroristima koji nastoje stvoriti svoju vlastitu državu od dijelova teritorija Turske, Sirije i Iraka. 

Rusija je s Turskom dogovorila podjelu kontrole nad područjima na sjeveru Sirije kako Turska ne bi nastavila svoje vojne operacije. 

Sirijske snage koje su u savezništvu s Rusijom, preuzele su neka područja koja su napustili kurdski borci.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.