Rusija pozvala Grčku i Tursku da riješe teritorijalni spor

Turska je nedavno poslala istraživački brod 'Oruc Reis' u vode istočnog Mediterana da vrši seizmička istraživanja (EPA)

Moskva poziva Grčku i Tursku da kroz politički dijalog, baziran na međunarodnom pravu, rješavaju svoj teritorijalni spor, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Za grčku novinsku agecniju AMNA je podsjetio da je Rusija 1982. godine potpisala Pomorsku pravnu konvenciju Ujedinjenih naroda i da na osnovu tog dokumenta kreira svoje stavove.

“Posebno je u Članu 3. ove konvencije predviđeno da svaka zemlja ima pravo uspostaviti svoj teritorijalni koridor na moru širine do 12 nautičkih milja, iako neke zemlje, iz različitih razloga, proširuju tu zonu. Svaki teritorijalni spor između susjednih zemalja mora biti rješavan u skladu s međunarodnim pravom”, poručio je Lavrov, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Turska je nedavno poslala svoj istraživački brod “Oruc Reis”, praćen flotilom ratnih brodova, u vode istočnog Mediterana da vrši seizmička istraživanja, a Grčka je na taj potez Ankare odgovorila povećanjem borbene gotovosti svojih pomorskih i zračnih snaga.

Otkazane vojne vježbe

Grčka i Kipar tražili su, na samitu evropskih čelnika 16. oktobra, oštriji odgovor Evropske unije na turska istraživanja prirodnog plina u istočnom Mediteranu, ali im je rečeno da se suzdrže i pričekaju novi samit u decembru.

S druge strane, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna na razgovor, da ne želi ugroziti ničija prava, ali da neće dozvoliti ni da neko uzme ono što pripada njegovoj zemlji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je prošle sedmice to što će Grčka i Turska otkazati vojne vježbe najavljene za ovu sedmicu, na nacionalne praznike u obje zemlje, a kao znak daljnjeg ublažavanja tenzija.

Izvor: Agencije