Rusija povlači bataljon s ukrajinske granice

Rusko Ministarstvo odbrane danas je saopćilo da povlači bataljon iz pogranične regije kod ukrajinske granice, ali nije jasno je li riječ o većem povlačenju snaga s ciljem smirivanja tenzija.

Bataljon iz 15. motorizirane pješadijske brigade centralnog vojnog distrikta završio je manevre u regiji Rostova, koja graniči sa Ukrajinom, i vratit će se u bazu u regiji Samare na Volgi, navelo je Ministarstvo odbrane, prenio je AFP.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Nije objavljeno koliko vojnika ima u bataljonu koji se povlači, ali bataljon obično nema više od 1000 pripadnika.

U Berlinu je saopćeno da je ruski predsjednik Vladimir Putin kancelarku Angelu Merkel obavijestio o povlačenju dijela snaga Rusije sa ukrajinske granice.

Ukrajina i SAD su optužili Rusiju da je poslala desetke hiljada vojnika na istočnu ukrajinsku granicu.

Zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane ranije danas je izjavio za AFP da su ruske snage počele postepeno povlačenje sa ukrajinske granice.

Medvedev na Krimu

U međuvremenu, ruski premijer Dmitrij Medvedev otputovao je na Krim. To je najviši ruski funkcioner koji je posjetio poluotok od pripajanja Rusiji.

Sastanak u Simferopolju odaje jasan utisak – krimski funkcioneri sastaju se sa svojim premijerom Dmitrijem Medvedevim. Svuda su ruske zastave i malo šta odaje utisak da situacija nije uobičajena.

“Ovo je neuobičajen sastanak. Obično su sastanci Vlade Ruske Federacije u Moskvi, ali danas je upravo onaj dan kada je neophodno da se okupimo ovdje, na Krimu, kada znamo da su našoj zemlji pristupile još dvije teritorije”, izjavio je Medvedev.

U Kijevu su tvrdili kako Autonomna Republika Krim jedva uspijeva pokriti trećinu troškova.

Ukrajina je doslovno izdržavala poluotok. Zato ne čudi što je veći dio govora Medvedev posvetio ekonomiji. Ponovio je i obećanje o povećanju penzija na ruski prosjek.

“Slijedeće pitanje je transport. Jedan od glavnih zadataka je da uspostavimo direktne saobraćajne veze sa Krimom i Sevastopoljem”, izjavio je Medvedev.

“Prazna priča”

Za prijelaznog predsjednika Oleksandra Turčinova, obećanja premijera Medvedeva su prazna priča. Upozorenje Turčinova izrečeno je pred Nacionalnom gardom.

“Gospodin Lavrov, gospodin Putin i gospodin Medvedev mogu predložiti koji god projekt hoće. Ali, meni izgleda da se rusko rukovodstvo treba usredočiti na probleme Ruske Federacije, a ne na probleme Ukrajine. U Ukrajini postoji vlada, postoji parlament i postoje građani koji će odlučiti o svojoj budućnosti”, ocijenio je Turčinov.

Američki državni sekretar John Kerry jučer je u Parizu razgovarao sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Nisu uspjeli ostvariti pomak u rješavanju krize, ali su postigli sporazum o tome da uskoro nastave pregovore.

Lavrov se sastao i sa francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom. Francuska je još jedna u nizu zemalja koja ima dijametralno suprotan stav od Rusije u vezi sa Krimom i Ukrajinom.

Regija ne miruje… I moldavska autonomna provincija Gaugazija najavljuje da će krenuti stopama Krima – održati referendum i odvojiti se od Moldavije.

Lokalni guverner upozorava – to se može izbjeći ako zvanični Kišinjev ne planira približavanje Evropskoj uniji.

Izvor: Al Jazeera