Oglasi

Rusija povećala ulaganja u trezorske zapise SAD-a

Za gotovo četiri mjeseca Trumpovog mandata Centralna banka Rusije kupila je velike količine američkih trezorskih zapisa.
Prije izborne pobjede Trumpa, Rusija je kontinuirano rasprodavala američke trezorske zapiseEPA

Centralna banka Rusije kupila je znatne količine američkih trezorskih zapisa u roku od gotovo četiri mjeseca nakon što je Donald Trump izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, otkrivaju podaci američkog Ministarstva finansija.

Podaci Ministarstva pokazuju da su u novembru i decembru 2016. ruska ulaganja u dužničke hartije američke vlade porasla 15 procenata na 86,1 milijardu dolara, prenosi Russia Today.

Prije izborne pobjede Trumpa, Rusija je kontinuirano rasprodavala američke trezorske zapise.

U periodu od januara do oktobra prošle godine, udio američkih dužničkih hartija u ruskim “rukama” pao je sa 96,9 milijardi dolara na 74,6 milijarde.

Japan i Kina smanjili ulaganja

Povećanje u novembru bila je najveća mjesečna kupovina od vremena pogoršanja odnosa između Moskve i Washingtona zbog ukrajinske krize. 

Primjera radi, u aprilu 2014. Rusija je držala američke trezorske zapise u vrijednosti od 116,4 milijarde dolara.

Posljednji put je ruska centralna banka imala toliko ulaganje u američki dug u augustu 2011. godine, kada je kupila američke obveznice za 11,8 milijardi dolara.

Dvije zemlje sa najvišim ulaganjima u američke državne hartije, Japan i Kina, značajno su smanjile svoje udjele nakon izbora Trumpa.

Japan je prodao američke hartije u vrijednosti 40 milijardi dolara, a Kina je smanjila svoj udio za 57 milijardi dolara na najniži nivo u gotovo šest godina.

Kina veliki igrač

Kina je, međutim, smanjila svoj udio u američkom dugu šest mjeseci prije Trumpovog izbora da bi podržala juan, prodavši dužničke hartije SAD za 180 milijardi dolara u 2016.

"Kina je veliki igrač na našem tržištu i može uticati na kretanja bilo kao kupac ili prodavac. Ako se 10-godišnje hartije budu trgovale s prinosima od tri posto u ovoj godini, Kina će biti katalizator", rekao je za Bloomberg Tom di Galoma, direktor u brokerskoj kući Seaport Global Holdings za strategiju i trgovanje državnim hartijama.

Prinosi na američke 10-godišnje zapise iznosili su  2,477 posto, navodi se u tekstu. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.