Rusija potpisala sporazum o isplati duga Bosni i Hercegovini

Bevanda: Izuzetno sam zadovoljan činjenicom što smo jedina zemlja bivše SFRJ koja će dug naplatiti u gotovini, a ne u robama kako su to uradili u drugim državama regije (Fena)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak potpisali su danas u Moskvi Sporazum o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između SSSR-a i bivše SFR Jugoslavije, prenosi agencija Fena.

Prema ovom sporazumu, cjelokupan klirinški dug od 125.157.834 američka dolara (približno 116 miliona eura) bit će vraćen u novcu, a Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH prethodno su prihvatili usaglašeni prijedlog Sporazuma i nakon današnjeg potpisivanje slijedi procedura ratifikacije.

Bevanda je izrazio zadovoljstvo što je nakon duže od deceniju riješeno ovo pitanje, te zahvalio Vladi i Ambasadi Rusije koji su uložili napore da ovaj proces bude završen na najbolji mogući način.

„Izuzetno sam zadovoljan činjenicom što smo jedina zemlja bivše SFRJ koja će dug naplatiti u gotovini, a ne u robama kako su to uradili u drugim državama regije. Važno je da smo se u ovom procesu izdigli iznad politike i da smo uz unutarnje konzultacije i dogovore, te uz dobru volju Ruske Federacije, došli do rješenja koje je povoljno za sve u BiH“, istakao je bh. ministar nakon potpisivanja ugovora.

Naslijeđeni dug

Podsjetio je kako način raspodjele proističe iz Zakona o raspodjeli, namjeni i korištenju finansijskih sredstava dobijenih po Aneksu C Sporazuma o pitanjima sukcesije, što su prethodno prihvatile entitetske vlade.

Prema važećim zakonski propisima, od naplate klirinškog duga Federaciji BiH će biti doznačeno 58 posto (72.591.543,94 aeričkih dolara), Republici Srpskoj 29 posto (36.295.771,97), institucijama BiH deset posto (12.515.783,44) i Brčko Distriktu BiH tri posto ili 3.754.735,03 dolara.

Rusija je raspadom SSSR-a naslijedila i dug od 66 milijardi dolara prema zapadnim zemljama.

Rusija je dug od 60 milijardi dolara isplatila zemljama Pariskog kluba, a u razdoblju 2011-2016 isplaćen je dug Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji.

Izvor: Agencije