Rusija postavlja rakete na spornim Kurilskim otocima

Rusija i Japan se o Kurilskim otocima spore od završetka Drugog svjetskog rata (AP)

Raspoređivanje ruskih raketnih odbrambenih sistema na Kurilskim otocima, na koja i Rusija i Japan polažu pravo, ne bi trebalo utjecati na napore da se postigne mirovni sporazum u teritorijalnom sporu dviju zemalja, saopćio je u srijedu Kremlj, javlja Reuters.

“Nesumnjivo postoje osnove za to [raspoređivanje raketa], ali istovremeno, sa našeg stanovišta, to ni u kojem slučaju ne bi trebalo utjecati na ujedinjujuće tendencije koje postoje u našim bilateralnim odnosima s Tokijom”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je da se te tendencije primjenjuju “u smislu pažljivih priprema za predstojeću posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Japanu i daljih kontakata radi razvijanja bilateralnih odnosa, posebno u ekonomskoj sferi, i pregovora u cilju postizanja mirovnog sporazuma”.

Diplomatsko rješenje nerealno

Spor Rusije i Japana o Kurilskim otocima traje od završetka Drugog svjetskog rata.

Godine 2010. odnosi dviju zemalja dosegli su najniži nivo, a eskalaciju diplomatskih sukoba izazvala je posjeta tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva otočkom području.

Japanski premijer Shinzo Abe svjestan je kako je mogućnost diplomatskog dogovora sa sadašnjim ruskim predsjednikom Putinom o statusu Kurila nerealna.

Ruski trgovački i ribarski brodovi slobodno krstare Japanskim morem, a ribolovna područja oko Kurilskih otoka osnov su privredne djelatnosti stanovnika Vladivostoka.

Anketa provedena među mještanima Vladivostoka pokazala je kako stanovnici tog dijela Rusije ne žele da njihova država daje bilo kakve ustupke japanskim susjedima.

Izvor: Al Jazeera