Oglasi

Rusija pokrenula proizvodnju najnovijih Armata tenkova

Uz tenkove T-14, proizvode se i oklopna vozila T-15, a sve je bazirano na platformi Armata, navode ruske vlasti.
Tenk T-14 ima u potpunosti digitaliziranu opremu, bespilotnu kupolu i izoliranu oklopljenu kapsulu za posaduEPA-EFE

Proizvodnja tenkova i borbenih vozila baziranih na najnovijoj platformi Armata, a prema ugovoru sa ruskim Ministarstvom odbrane prije nekoliko godina, već je u toku, kazao je za agenciju TASS ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

„Da, radovi su u toku“, rekao je on odgovarajući na pitanje da li je ova proizvodnja oklopnjaka počela u Rusiji.

Zamjenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko avgusta 2018. je objavio kako je potpisan ugovor o proizvodnji 132 tenka T14 i oklopljenih borbenih vozila T-15 koji su svi zasnovani na borbenoj platformi Armata. No, on tada nije kazao kada je tačno potpisan dokument.

Agencija TASS dodaje kako isporuke tenkova Armata iz serijske proizvodnje nisu počele za ruske trupe. Manturov je u aprilu ove godine kazao kako će prvi takvi Armata tenkovi biti isporučeni 2021. godine.

Provjera u Siriji

Armata je standardizirana platforma za teška vozila koja služi kao osnova za razvoj glavnog borbenog tenka, vozila za pješadijsku borbu, oklopljenog vozila za prevoz ljudstva, kao i za još neka oklopna vozila, dodaje ruska agencija.

Tenk T-14, zasnovan na ovoj platformi, prvi put je predstavljen javnosti na paradi povodom Dana pobjede 9. maja 2015. na Crvenom trgu u Moskvi. To vozilo ima u potpunosti digitaliziranu opremu, bespilotnu kupolu i izoliranu oklopljenu kapsulu za posadu.

Manturov je danas potvrdio kako su rješeni problemi sa motorima i termalnim kamerama tenkova.

Iz TASS-a navode kako Rusija priprema izvoz oklopnjaka napravljenih po Armati za što postoji veliki interes, te kako je tenk već testiran u Siriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.