Rusija pokreće postupak protiv Twittera i Facebooka

Rusija je u posljednjih pet godina uvela strože zakone o internetu (EPA)

Ruski nadzorni organ za komunikacije najavio je danas otvaranje upravnih postupaka protiv internetskih društvenih mreža Twitter i Facebook zato što se nisu uskladili sa domaćim zakonom o zaštiti podataka, prenose agencije.

Nadzorni organ Roskomnadzor naveo je u saopćenju kako Facebook i Twitter nisu objasnili kako će i kada primijeniti zakon koji zahtjeva da svi serveri koji se koriste za čuvanje ličnih podataka ruskih građana budu smješteni u Rusiji, javlja agencija Reuters pozivajući se na agenciju Interfaks.

Šef Roskomnadzora Alekandar Zaharov izjavio je kako navedene internetske kompanije imaju rok od mjesec dana da dostave tražene informacije ili će protiv njih biti poduzete akcije.

Tehničke poteškoće

Rusija je u posljednjih pet godina uvela strože zakone o internetu, zahtijevajući od pretraživača da izbrišu izvjesne rezultate pretrage, da servisi za razmjenu poruka dijele ključeve za šifriranje sa službama sigurnosti i da društvene mreže čuvaju lične podatke ruskih korisnika na serverima u državi.

U ovom trenutku, jedina sredstva koja Rusija ima na raspolaganju da natjera ove mreže da se pridržavaju propisa o zaštiti podataka su novčane kazne koje obično dostižu svega nekoliko hiljada dolara ili blokiranje uvredljivih on line servisa, što je opcija koja nailazi na neke tehničke poteškoće, navodi Reuters.

Međutim, neimenovani izvori su rekli za britansku agenciju u novembru da Moskva planira uvesti strože kazne tehnološkim firmama koje ne poštuju ruske zakone.

Izvor: Agencije