Rusija pokazuje tenk T-14, čudo tehnologije

Konstruktori tvrde da je Armata T-14 neuništiv i da može izdržati svaki napad (EPA)

Stanovnici Moskve sa nestrpljenjem očekuju da na probi za paradu provodom Dana pobjede po prvi put vide najnoviji model ruskog oklopnog tenka T-14, izgrađenog na pratformi “Armata”, kao i najnovije samohodne artiljerijske haubice “Koalicija SV”.

Pored njih, tokom noći probe, Crvenim trgom će prvi put proći i pješadijska borbena vozila “Kurganets-25”, kao i  borbena vozila “Bumerang,” prenose ruski mediji.

Kako se navodi, glavna prednost tenkova “Armata” je tehnologija, koja omogućuje da u kupoli nema vozača, nego da se njime upravlja daljinski iz izolovane oklopne kapsule.

Može izdržati svaki napad

Novi tenk ima radarski sistem koji može istovremeno da prati 40 ciljeva na zemlji i 25 u zraku, u prečniku od pet kilometara.

Konstruktori tvrde da je neuništiv i da može izdržati svaki napad.

Najnovija antitenkovska borbena vozila “Kurganets-25” i “Kornet-D” imaju nadograđen sistem za aktivnu odbranu od mina.

Na paradi će biti prikazani i nanoviji modeli oružja za ruske padobranske jedinice, koje uključuje i višenamjensko oklopno vozilo “Rakuška”, kao i mobilni sistem za lansiranje “Jars”.

Parada će početi 9. maja ujutro, a oni koji još žele da prije toga vide rusku vojnu opremu u pokretu, moći će to učiniti na još tri probe koje će biti održane u ponedjeljak 4. maja, te 6. i 7. maja.

Izvor: Agencije