Rusija počela s razvojem raketa srednjeg dometa

Raketa
Situacija je pogoršana kada se govori o kontroli oružja, kaže Sergej Lavrov (EPA)

Rusija je započela rad na istraživanju i razvoju raketa srednjeg dometa, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Rusija je započela sa znanstvenim istraživanjem i razvojem na tom polju, kao i SAD”, rekao je on na Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, prenose agencije.

Rusija je 2. veljače suspendirala poštivanje odredbi Sporazuma o kontroli nuklearnog oružja iz vremena Hladnog rata – INF, budući da je SAD priopćio da se povlači iz tog sporazuma, optuživši Moskvu za njegovo kršenje.

SAD je početkom veljače objavio da će se 2. kolovoza povući iz sporazuma iz 1987. godine ako ga Rusija ne prestane kršiti, što je optužba koju Moskva odbacuje.

Washington tvrdi da Rusija već nekoliko godina razvija projektile koji imaju domet veći od 2.000 kilometara.

Međutim, Rusija tvrdi da mogu letjeti 480 kilometara i da ne spadaju pod odredbe sporazuma koji se odnosi na projektile dometa između 500 i 5.500 kilometara.

Trump želi novi sporazum

Moskva bi trebala uništiti projektile želi li ispuniti američke zahtjeve, ali za sada nema naznaka da je to spremna učiniti.

Umjesto toga, prije sedam dana objavila je da izlazi iz INF-a.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prošlog tjedna kako bi želio održati pregovore radi sklapanja novog sporazuma o kontroli oružja.

Vjeruje se da ni SAD više nije zainteresiran za INF, budući da taj sporazum iz vremena Hladnog rata obvezuje SAD i Rusiju, ali ne i nove sile poput Kine.

Rusija će za šest mjeseci izaći iz INF-a, u okviru recipročnog odgovora na povlačenje Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ranije ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Agencije