Rusija planira potpisati novi ugovor s Turskom o S-400

Turska je u ovoj godini već nabavila prvi kontingent ruskog sistema S-400 (Arhiva)

Rusija planira u prvoj polovini 2020. godine potpisati novi ugovor s Turskom o isporuci raketnih sistema S-400 tipa zemlja-zrak, izjavio je čelnik najveće ruske kompanije u namjenskoj industriji Rosoboronexport Aleksandar Mihejev.

“Nadamo se da ćemo u prvoj polovini 2020. godine potpisati dokumente u okviru ugovora o prodaji S-400”, javila je u utorak ruska novinska agencija RIA Novosti.

Turska je u ovoj godini već nabavila prvi kontingent ruskog sistema protuzračne odbrane S-400, izazivajući žestoku reakciju Washingtona, prenosi Fena.

SAD tvrdi da ruski sistem nije kompatibilan s NATO vojnim kapacitetima i ugrožava sistem razvoja američkih borbenih “nevidljivih” aviona F-35, u kojem učestvuje i Turska.

Erdogan: Uložiti zajedničke napore

Sjedinjene Američke Države već su isključile Tursku iz programa F-35 i zaprijetile su novim sankcijama Ankari ukoliko nastavi s nabavkom ruskih sistema.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će turski i američki zvaničnici uložiti zajedničke napore do aprila naredne godine, kako bi se spor dvije države riješio.

“Naši ministri odbrane i vanjskih poslova provest će ove napore. Moramo vidjeti gdje ćemo stići s tim naporima”, rekao je on po povratku iz posjete Kataru.

Izvor: Agencije