Rusija planira dovršiti Sjeverni tok 2 bez obzira na američke sankcije

I američki predsjednik kritizirao je Berlin zbog kontroverznog plinovoda preko Baltičkog mora (EPA)

Rusija planira dovršiti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 prema Njemačkoj uprkos američkim sankcijama usmjerenim protiv tog projekta, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov.

“Planovi za Sjeverni tok 2 nisu promijenjeni”, kazao je Peskov, kako ga citira ruska državna novinska agencija TASS.

Sjedinjene Američke Države nametnule su sankcije u nastojanju da spriječe izgradnju tog plinovoda, a to su obrazložile tvrdnjom da bi Rusija tako mogla ugroziti energetsku sigurnost Evropske unije.

Moskva, pak, tvrdi da SAD pokušava onemogućiti taj projekt jer želi osigurati da njegovi izvoznici mogu prodavati prirodni plin na tržištu EU-a po cijenama višim od onih koje nudi Rusija, navodi dpa.

“Vjerujemo da su takva nastojanja ništa drugo do manifestacija nelojalne konkurencije i kršenje međunarodnog prava”, kazao je Peskov.

‘Njemačka mora prestati hraniti zvijer’

Američki ambasador u Njemačkoj Richard Grenell kazao je u intervjuu njemačkom listu Handelsblatt objavljenom ranije ove sedmice da je SAD spreman nametnuti dodatne sankcije ne bi li zaustavio projekt gradnje spornog plinovoda.

“Njemačka mora prestati hraniti zvijer dok istovremeno ne izdvaja dovoljno novca za NATO”, kazao je Grenell, prenijela je Hina.

I američki predsjednik Donald Trump ponovo je kritizirao Berlin zbog kontroverznog plinovoda preko Baltičkog mora, tvrdeći uz to da Njemačka ne izdvaja dovoljno sredstava za odbranu.

SAD je sankcije zbog projekta Sjeverni tok 2 nametnuo u drugoj polovini 2019, što je odgodilo dovršetak plinovoda, koji je prvotno bio predviđen za kraj prošle godine.

Washington tvrdi da će taj plinovod učiniti tržište EU-a ovisnim o ruskom plinu, a slično stajalište zauzele su i Ukrajina te neke države članice Unije, poput Poljske.

Izvor: Agencije