Rusija pauzirala s vakcinacijom volontera

Direktor Gamaleja instituta je rekao da je 20.000 volontera primilo prvu dozu, a drugu 9.000 (EPA)

Rusija je privremeno pauzirala vakcinaciju novih volontera protiv korona virusa, saopćilo je osoblje iz osam od 25 klinika, navodeći veliku potražnju za vakcinom ili nedostatak doza.

Proizvođač vakcine je rekao da je ispitivanje novih volontera samo usporeno, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Na tri moskovske klinike se i dalje obavljaju testovi, a osoblje kaže da su ostali bez prve od dvije doze vakcine, koliko je planirano da se daju.

Druga vakcina se prima 21 dan nakon prve.

“Vakcinacija je samo privremeno prekinuta. Imamo samo drugu dozu. Bez prve doze smo ostali prije sedam”, rekao je član jedne moskovske klinike.

Direktor Gamaleja instituta Aleksandar Gintsburg, koji je razvio i proizvodi vakcinu, kazao je da je odluka da se smanji priliv novih volontera zbog praćenja onih koji su već primili drugu dozu, prenosi agencija RIA.

Nedostatak kapaciteta

Rekao je da je 20.000 volontera primilo prvu dozu, a drugu 9.000.

“Potreba da se smanji broj volontera je zbog toga što nema dovoljno kapaciteta u klinikama. Mnogi su izrazili želju da prime vakcinu, ali proizvođač ne prati potražnju”, rekao je predstavnik Crocus Medicala, istraživačke organizacije koja nadgleda testiranje u Moskvi, zajedno s Ministarstvom zdravstva.

Predstavnik, međutim, nije želio otkrivati ime, ali je dodao da bi se vakcinacija novih volontera trebala nastaviti 10. novembra.

Aleksej Kuznjecov, pomoćnik ruskog ministra zdravstva, kazao je da se nastavlja testiranje na volonterima.

“Cilj od 40.000 testiranih će biti dostignut”, rekao je on.

Izvor: Agencije