Rusija otvorila novi naftovod

Predsjednik Putin je odbacio navode da Rusija ne može isporučiti dovoljne količine nafte (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio je u utorak završnu dionicu novog pacifičkog naftovoda, vrijednog 25 milijardi dolara, koji nagovještava postepeno pomjeranje fokusa sa stagnirajućeg evropskog energetskog tržišta.

Očekuje se da će naftovod Istočni Sibir – Pacifik /ESPO/ doprinijeti povećanju prodaje nafte Americi i ispunjenju Putinovog sna o cementiranju pozicije Rusije kao dominantne sile na svjetskom naftnom tržištu.

Pristup Japanu i Južnoj Koreji

Moskva se nada da će ESPO postati najvažniji naftovod u azijsko-pacifičkom regionu, ali pojedini analitičari strahuju da Rusija u ovom trenutku nema pristup dovoljnoj količini nafte na svojim poljima u Sibiru, kako bi u potpunosti koristila kapacitete novog naftovoda, uprkos velikoj potražnji u Kini i Japanu, prenio je AFP.

Putin je odbacio te navode kada se vidio linkom uključio u ceremoniju presijecanja crvene trake u gradu Kabarovsk, na ruskom Dalekom istoku.

“Dovršavanjem druge faze naš potencijal raste. Ovo je ozbiljan događaj”, rekao je ruski predsjednik.

Drugi dio naftovoda dugačkog 4200 kilometara ide od naftnih polja zapadno od Bajkala prema pacifičkoj luci Kozmino, nedaleko od sjeveroistočne granice Kine.

Ova luka omogućava Rusiji da ostvari brz pristup Japanu i Južnoj Koreji.

SAD i Kanada 

Nikolai Tokarev, šef Transnjefta, državne kompanije koja će upravljati nafotvodom, rekao je da će najveći dio sirove nafte iz ove dionice novog naftovoda ići u SAD.

“Američko tržište primat će 35 posto nafte iz Kozmina. Oko 30 posto namijenjeno je Japanu, a 28 posto Kini. Ostalo će ići u Singapur, Maleziju i Južnu Koreju”, rekao je na ceremoniji Tokarev.

Rusija je do sada nekoliko puta bezuspješno pokušavala da se probije na američko tržište sirovom naftom i prirodnim gasom. SAD i Kanada su postale nezavisne od uvoza gasa kada su započele eksploataciju naftnih škriljaca.

Izvor: Agencije