Rusija otvorila nove istrage o gradnji kosmodroma Vostočni

Projekt kosmodroma Vostočni usporila su brojna kašnjenja i korupcijske afere (Arhiva)

Ruski istražitelji izjavili su u četvrtak da su pokrenuli dvije kaznene istrage protiv uprave tvrtke koja je sudjelovala u izgradnji kozmodroma Vostočni, svemirskog centra na dalekom istoku zemlje, prenosi Hina.

Ta je objava došla manje od dvije sedmice nakon što se ruski predsjednik Vladimir Putin požalio vladinim dužnosnicima na korupciju u tom centru i pozvao na istragu.

Gradnja kozmodroma Vostočni počela je 2011. godine u sklopu plana Rusije da smanji svoju ovisnost o kozmodromu Bajkonur u Kazahstanu, koji je unajmljivala od te bivše sovjetske republike za svemirske operacije.

Međutim, Putin je rekao vladinim dužnosnicima ranije ovaj mjesec da je zaprepašten razinom korupcije.

“Ukradene su stotine miliona. Stotine miliona. Nekoliko desetaka kaznenih predmeta je pokrenuto. Već ima sudskih odluka, ljudi su u zatvoru”, kazao je Putin.

Oporavak svemirskog sektora

Njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov kasnije je izjavio da je ukradeno 11 milijardi rubalja (155,4 miliona eura) od ukupno 91 milijarde rubalja izdvojene za taj projekt.

Istražitelji su rekli u četvrtak da istražuju navode da je pomoću lažnih financijskih dokumenta došlo do krađe 240 miliona rubalja (3,4 miliona eura) između novembra 2018. i maja 2019.

Projekt kosmodroma Vostočni, koji se nalazi u Amurskoj oblasti na krajnjem istoku Rusije, usporila su brojna kašnjenja i korupcijske afere. Četiri čelnika kompanije koja je sudjelovala u projektu osuđena su 2018. na teške kazne zbog pronevjere novca.

Oporavak svemirskog sektora za Kremlj je pitanje ugleda i znak vraćanja dostojanstva jer je zemlja posljednjih godina pretrpjela brojne neuspjehe, među kojima je neuspješno lansiranje rakete s ljudskom posadom krajem 2018. u kojem niko nije stradao.

Unatoč konkurenciji novih privatnih kompanija, Rusija je i dalje jedina zemlja koja može prevoziti ljude na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Izvor: Agencije