Rusija otvorila centar za obuku pilota helikoptera u Venecueli

Postrojenje je otvoreno u skladu s ugovorom koji je sklopljen s venecuelanskim državnim proizvođačem oružja CAVIM (EPA)

Rusija je otvorila centar u Venecueli za obuku tamošnjih pilota za upravljanje ruskim helikopterima, objavio je u utorak ruski državni industrijski konglomerat Rostec, a agencije navode kako je ovo posljednji gest Moskve u znak podrške predsjedniku Nicolasu Maduru.

Rostec je otkrio kako je centar inauguriran u prošli četvrtak, isti dan kad je Bijela kuća upozorila Moskvu i druge države koje podržavaju predsjednika Venecuele da mu ne šalju vojsku i vojnu opremu, jer će to smatrati “direktnom prijetnjom” sigurnosti regije.

Washington, koji podržava čelnika opozicije Juana Guaidoa, izdao je upozorenje nakon što su dva ruska vojna aviona sletjela pored Caracasa s gotovo 100 pripadnika vojnog osoblja, koje je Kremlj opisao kao vojne specijaliste.

Rostec je objavio kako će se u centru za obuku, čija lokacija nije objavljena, piloti učiti kako upravljati ruskim helikopterima Mi-35M te ruskim transportnim helikopterima.

Sve Trumpove opcije

Postrojenje je otvoreno u skladu s ugovorom koji je sklopljen s venecuelanskim državnim proizvođačem oružja CAVIM, dok iz Rosteca navode kako žele produbiti vojnu i tehničku saradnju s Ministarstvom odbrane Venecuele ako to bude moguće.

Rusija, koja je, također, poslala borbene mlažnjake, tenkove i sisteme zračne odbrane Venecueli, odbacila je američke kritike svoje vojne saradnje s Caracasom, kazavši kako se ne miješa u unutrašnje poslove ove latinoameričke države, niti predstavlja prijetnju regionalnoj stabilnosti.

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako “Rusija mora otići” iz Venecuele i kako su “sve opcije” otvorene kako bi Moskvu prinudio da umanji svoju pomoć Maduru, dodavši kako postoje mogućnosti za nove američke sankcije Rusiji.

Izvor: Agencije