Oglasi

Rusija otvorena za isporuku još sistema S-400 Turskoj

Reakcija na istup Ankare koja je Washingtonu poručila da će kupiti još ruskih sistema ako SAD ne proda sistem Patriot.
Washington pokušava spriječiti tursku kupovinu sistema S-400 od RusijeEPA-EFE

Rusija je otvorena za isporuku više protivzračnih sistema odbrane S-400 Turskoj, izjavio je u srijedu Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Turska ukazala da bi mogla naručiti još sistema S-400 iz Rusije u slučaju da Sjedinjene Američke Države ne isporuče Ankari raketni sistem zemlja-zrak Patriot.

"Rusija je otvorena, Rusija ima mnogo određenih sposobnosti, tehnološku kompetenciju i, naravno, Rusija traži mogućnost da proširi vojno-tehničku saradnju. To je apsolutno normalan proces", naglasio je Peskov, prenosi agencija Anadolija.

Razmjena tehnologije

Washington pokušava spriječiti tursku kupovinu sistema S-400 od Rusije, a prošle sedmice obustavio je isporuku dijelova i opreme za borbene avione F-35.

Američki zvaničnici predložili su da Turska radije kupi njihov raketni sistem Patriot nego S-400, tvrdeći da je to nespojivo s NATO-ovim sistemima te da bi Moskva tako mogla indirektno dobiti ključne parametre američkih bombardera.

Turska je odgovorila da je odbijanje SAD-a da proda sisteme Patriot dovelo do toga da traži druge prodavače, dodajući da je Rusija ponudila bolji dogovor, uključujući razmjenu tehnologije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.