Rusija otvara ured u Srbiji kako bi ojačala vojne veze

Vojska Srbije je 10. oktobra izvela veliku vojnu vježbu i demonstrirala upotrebu oružja ruske proizvodnje (EPA)

Rusija je ovlastila svoje Ministarstvo odbrane da otvori ured u Srbiji, otkrivaju vladini dokumenti u vrijeme kad Moskva nastoji ojačati vojne veze sa saveznikom na Balkanu, uprkos tome što Beograd teži ulasku u Evropsku uniju.

Srbija je prošlog mjeseca obustavila vojne vježbe sa stranim vojnicima na šest mjeseci, a kao razlog je navela pritisak EU-a da se povuče iz zajedničkih vježbi s Rusijom i Bjelorusijom.

U uredbi ruske vlade od 15. oktobra, koju je potpisao premijer Mihail Mišustin, navodi se da će šef predloženog ureda pomagati u rješavanju vojnih i tehničkih pitanja vezanih uz saradnju Rusije i Srbije.

Sporazum, kada ga potpišu obje strane, osigurat će ruskom zvaničniku u Srbiji pravo posjećivanja divizija koje koriste rusko oružje i vojnu opremu pod uvjetom da se njegova posjeta najavi i osigura pristanak.

Zvaničnici Ministarstva odbrane Srbije nisu odmah bili dostupni za komentar, prenosi Hina.

Historijske veza s Rusijom i Kinom

Srbija, čija se naoružanje zasniva na bivšoj sovjetskog tehnologiji, posljednjih godina je od Rusije nabavljala borbene avione MIG-29, helikoptere, tenkove i oklopna vozila.

Vojska Srbije je 10. oktobra izvela veliku vojnu vježbu i demonstrirala upotrebu oružja ruske proizvodnje, uključujući protivzračni sistem Pancir.

Također je predstavila borbene dronove koje je nedavno nabavila iz Kine.

Srbija održava osjetljivu ravnotežu između ambicije za ulaskom u EU i njenih historijskih veza s Rusijom i Kinom, koje podržavaju što ne priznaje nezavisnost Kosova.

Rusija, s druge strane, želi zadržati geopolitički utjecaj na Srbiju, a signal za to je otvaranje ureda Ministarstva odbrane. 

Izvor: Agencije