Oglasi

Rusija ostala bez 49 milijardi dolara

Ruski budžet zbog ilegalnih aktivnosti godišnje gubi sumu koja je prošle godine uložena u obrazovanje ili zdravstvo.
Ilegalni transferi su Rusiju koštali 2,5 posto BDP-aAP

Rusija je zbog ilegalnih transfera novca u 2012. godini izgubila oko 49 milijardi dolara, odnosno 2,5 posto svog bruto društvenog proizvoda (BDP), a iza tih aktivnosti stoji "dobro organizirana grupa ljudi", izjavio je u srijedu guverner Centralne banke Sergej Ignjatijev.

"To mogu biti isplate za isporuku droge, isplate za sivi uvoz robe, ili mito za zvaničnike i menadžere velikih privatnih kompanija bez efikasne unutrašnje kontrole. Moguće je i da je riječ o šemi za utaju poreza", rekao je on za list Vedomosti.

'Dubiozne operacije'

On je dodao da je oko 14 od tih oko 49 milijardi dolara prebačeno na račune u inostranstvu kroz trgovinske operacije, dok je oko 35 milijardi dolara iskorišteno za "dubiozne" kapitalne poslove.

Prema zvaničnim statističkim podacima, iz Rusije je prošle godine kroz razne transakcije izašlo 56,8 milijardi dolara.

Ruski budžet godišnje u prosjeku gubi oko 20 milijardi dolara zbog ilegalnih transfera novca, što je suma koju je država, radi poređenja, prošle godine uložila u obrazovanje ili zdravstvo, pišu Vedomosti.

Prema metodologiji ruske Centralne banke, dubiozne operacije su one u kojima se prihodi od izvoza ne naplaćuju na vrijeme, troškovi za robu i usluge se plaćaju unaprijed, ali se ne dobijaju po standardnim uvoznim ugovorima, ili se novac prebacuje u inostranstvo u okviru fiktivnih poslova s akcijama i zajmovima.

Izvor: Agencije