Rusija ostaje najveći proizvođač nafte

Kina zauzima četvrtu poziciju s udjelom od 5,2 posto u svjetskoj proizvodnji (EPA)

Rusija je u 2011, kao i godinu dana ranije, bila najveći proizvođač nafte na svijetu, pokazali su rezultati istraživanja stručnjaka ruskog Centra za ekonomska istraživanja RIA Analitika objavljeni u četvrtak.

Saudijska Arabija, koja je zauzela drugo mjesto na listi vodećih svjetskih proizvođača nafte, ima, međutim, sve šanse da ove godine pretekne Rusiju i da se vrati na vodeću poziciju, objavljeno je na Internet strani Oilcapital.ru.

Rejting je zasnovan na podacima o obimu prosječne dnevne proizvodnje nafte u 2011. godini, koje je objavila Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Razlika smanjena

Rusija je u 2011. godini proizvela 3.748,6 miliona barela nafte, što je 1,3 posto više nego prethodne godine, mada je razlika između nje i najbližih “pratilaca” na listi znatno smanjena.

Udio Rusije u ukupnoj svjetskoj proizvodnji nafte iznosio je prošle godine 12,8 posto.

Saudijska Arabija, druga na listi, proizvela je 3.388,3 miliona barela nafte (11,6 posto ukupne svjetske proizvodnje) tokom 2011. godine.

Saudijska Arabija je u 2011. ostvarila najveći rast udjela na svjetskom tržištu nafte.

Ta bliskoistočna zemlja, međutim, znatno nadmašuje Rusiju po tempu rasta eksploatacije, koji je u 2011. iznosio 12,1 posto u odnosu na 2010. godinu.

Ukoliko bi Saudijska Arabija ove godine nastavila povećavati proizvodnju nafte tim tempom, ona bi se vratila na vodeću poziciju na listi, koju je izgubila prije nekoliko godina.

Rusija sada jednostavno nije u stanju ubrzati proizvodnju, smatraju stručnjaci RIA Analitike.

SAD na trećem mjestu

Na trećem mjestu liste nalaze se SAD, s pokazateljem od 3.285 miliona barela (11,2 posto svjetske proizvodnje).

Vađenje nafte u SAD-u pred kraj 2011. godine počelo je prilično ubrzavati, tako da je porast u cijeloj godini iznosio 4,2 posto.

Četvrtu poziciju je zauzela Kina, s proizvodnjom od 1.511,1 milion barela i udjelom u svjetskoj proizvodnji od 5,2 posto.

Prvu petorku svjetskih lidera u proizvodnji nafte zaokružuje Iran, s eksploatacijom od 1.319,5 miliona barela i udjelom od 4,5 posto.


Rusija nije u stanju ubrzati proizvodnju nafte [EPA]

Saudijska Arabija je u 2011. godini ostvarila najveći rast udjela na svjetskom tržištu nafte – za 1,2 procentna poena, na 12,1 posto.

SAD su istovremeno povećale udio za 0,4 procentna poena, na 11,2 posto, a Rusija za 0,1 procentni poen, na 12,8 posto.

Najveći rast u Kolumbiji

Među svjetske lidere po proizvodnji “tečnog zlata” u prošloj godini ušli su i Kanada, Meksiko, Brazil, Irak i Kuvajt, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) istisnuti iz prvih deset.

Najveći pad proizvodnje nafte u 2011. godini zabilježila je Libija – 70,3 posto.

Najveći rast proizvodnje nafte u 2011. godini, od 16,3 posto, ostvarila je Kolumbija, a za njom slijede Saudijska Arabija i Irak.

Najveći pad proizvodnje nafte u 2011. godini zabilježila je Libija – 70,3 posto, mada je u četvrtom kvartalu već ostvaren znatan porast eksploatacije i, sudeći po sadašnjoj dinamici, rezultati već u 2012. godini mogu dostići predratne nivoe, smatraju eksperti RIA Analitike.

Osjetno smanjenje proizvodnje pretrpjeli su i Jemen (31 posto), Velika Britanija (17,5 posto), Australija (16 posto) i Sirija (9,5 posto).

Izvor: Agencije