Rusija osporila rezoluciju Evropske unije

Evropska rezolucija govori kako je pakt između Moskve i Berlina htio podijeliti Evropu 'između dva totalitarna režima' (EPA)

Rusija je osporila nedavno usvojenu rezoluciju Evropske unije da je pakt o nenapadanju između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza iz 1939. otvorio “put za izbijanje Drugog svjetskog rata”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je rezoluciju Evropskog parlamenta kao politizirani revizionizam, istakavši kako se u njoj ne spominje Minhenski sporazum koji su 1938. zapadne države potpisale s Njemačkom i kojim se omogućila nacistička invazija Čehoslovačke.

“Evropski parlament je ponovno imao nečuveni pokušaj izjednačavanja nacističke Njemačke – države agresora i Sovjetskog Saveza čiji su građani, podnoseći velike žrtve, oslobodili Evropu od fašizma”, saopćilo je rusko ministarstvo.

Izvor nacionalnog ponosa

Dogovor nacista i sovjeta rijetko se spominje u današnjoj Rusiji dok je pobjeda nad nacističkom Njemačkom i dalje izvor nacionalnog ponosa za Ruse.

Evropska rezolucija govori kako je pakt između Moskve i Berlina htio podijeliti Evropu “između dva totalitarna režima”.

Taj dogovor je poznatiji pod imenima diplomata koji su ga potpisali – Vjačeslava Molotova i Joachima von Ribbentropa.

Historičari tvrde da je sovjetski čelnik Josef Staljin iskoristio pakt kao priliku da anektira teritorije koje su do komunističke revolucije 1917. pripadale Ruskom Carstvu.

Nacistička Njemačka se nakon dogovora proširila na zapadnu Poljsku, a Sovjetski Savez je okupirao istok te države i baltičke teritorije.

U Rusiji i dalje prevladava sovjetska tvrdnja da je pakt bio nužno zlo kako bi se spriječio napad Nijemaca na Sovjetski Savez.

No, on se na kraju dogodio, dvije godine nakon sporazuma.

Izvor: Agencije