Rusija: Optužbe za hakerske napade su zapadna propaganda

Haker, Hakeri
Zlonamjerni programi postaju sve pametniji i sve ih je teže otkriti i otkloniti (Reuters)

Rusija je odbacila i okarakterizirala kao “propagandu” holandske i britanske optužbe da su ruski obavještajni agenti izveli seriju hakerskih napada.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije odbacilo je te optužbe kao izmišljotinu, navodeći da te tvrdnje odražavaju “zapadnu paranoju o svemoćnim ruskim sajber špijunima”, navodi Associated Press.

Velika Britanija i Holandija optužile su u četvrtak rusku vojnu obavještajnu agenciju GRU za izvođenje niza hakerskih napada, uključujući napade na Organizaciju za sprečavanje hemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Hagu i druge međunarodne agencije.

Poslije tih navoda, Evropska unija i NATO osudili su Rusiju za “agresivno” i “bezobzirno” ponašanje, prenosi Beta.

Političko okruženje

Rusko ministarstvo je navelo da bi cilj iznijetih optužbi moglo da bude stvaranje “neophodnog političkog okruženja” prije sastanka OPCW-a sljedeće sedmice, na kojem bi zapadne zemlje mogle da ovlaste tu organizaciju da imenuje krivce za hemijske napade.

Rusija se tome protivi jer smatra da takav autoritet treba da posjeduje jedino Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je ranije u četvrtak da su zapadne optužbe na račun GRU-a dio dugotrajne kampanje klevetanja Moskve.

Prema navodima agencije Interfax, Rjabkov je rekao da su SAD i njihovi saveznici “izgubili osjećaj za mjeru i normalnost” i da će nastaviti da iznose nove optužbe protiv Rusije.

On je dodao da Rusija nema namjeru da se miješa u novembarske izbore u SAD niti u unutrašnja pitanja neke druge zemlje.

Ministarstvo pravde SAD-a podiglo je ranije u četvrtak optužnice protiv sedam ruskih vojnih obavještajaca za hakiranje antidoping agencija i drugih organizacija.

Izvor: Agencije