Rusija odgovara kontramjerama na američke sankcije

Među medijima koji su proglašeni stranim agentima jesu i Glas Amerike te Radio Slobodna Evropa (Getty Images)

Moskva je objavila protumjere Washingtonu kao odgovor na uvođenje novih sankcija Rusiji, te poručila kako su američke sankcije “dokaz da u dobro poznatim krugovima u SAD-u vlada težnja ka otvorenom sukobu”.

“Odobravanje novih sankcija potpuno očito pokazuje da su odnosi s Rusijom postali talac domaće političke borbe unutar SAD-a. Najnoviji događaji pokazuju da su u dobro poznatim krugovima u SAD-u rusofobija i težnja ka otvorenom sukobu s našom državom stupili na scenu”, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, koje prenosi Bloomberg.

Američki Senat je velikom većinom glasova odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Moskva je odmah odgovorila američkoj strani zahtjevom da broj pripadnika diplomatskog tehničkog osoblja iz Veleposlanstva SAD-a u Moskvi i generalnog konzulata smanji na broj jednak onome ruskih diplomata i tehničkog osoblja u Washingtonu.

Sputnjik javlja kako će se ukupan broj angažiranih osoba u američkim diplomatskim i konzularnim ustanovama smanjiti na 455.

Zabrana korištenja nekih objekata

Moskva zabranjuje američkom veleposlanstvu i korištenje vikendice u Srebrnom boru, kao i skladišta u Dorožnoj ulici, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Dobro je poznato da je Rusija radila i nastavit će raditi sve što može kako bi normalizirala diplomatske odnose, unapređivala veze i suradnju sa SAD-om o najvažnijim pitanjima iz međunarodne agende, uključujući tu, prije svega, borbu protiv terorizma, širenja oružja za masovno uništenje, sprečavanje trgovine drogom, nelegalne migracije, zaštitu cyber prostora itd”, navodi se u priopćenju.

Još je navedeno i kako se polazi od toga da se “svjetski problemi efikasno mogu riješiti samo zajedničkim naporima, kao i da su uvjereni da većina ljudi na planetu ima takav stav”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da se predsjednik Vladimir Putin slaže s reakcijom ruske diplomacije na donošenje zakona o sankcijama Rusiji u američkom Senatu.

Izvor: Agencije