Rusija odbila prekinuti veze sa Sjevernom Korejom

Sjeverna Koreja je ispalila u srijedu novi tip međukontinentalnog balističkog projektila Hwasong-15 (AP)

Ministar vanjski poslova Rusije Sergej Lavrov odbio je pozive Sjedinjenih Američkih Država da Moskva prekine veze sa Sjevernom Korejom nakon što je Pjongjang lansirao balističke projektile u srijedu.

„Mi imamo negativan stav prema tome“, odgovorio je Lavrov na upit novinara da prokomentira stav Washingtona da Moskva treba prekinuti veza sa Sjevernom Korejom.

On je ovo rekao tokom posjete bjeloruskoj prijestolnici Minsku.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley u srijedu je pozvala sve države da prekinu veze sa Pjongjangom, uključujući trgovinske veze, te da protjeraju sjevernokorejske radnike.

Prijetnje ‘potpunim uništenjem’

Sjedinjene Američke Države upozorile su lidere Sjeverne Koreje da će biti “potpuno uništeni” ako dođe do rata, nakon što je Pjongjang testirao svoje nove interkontinentalne rakete u čijem je dometu i sam SAD.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa više puta je rekla kako su sa Sjevernom Korejom sve opcije na stolu, uključujući i vojne, ali je rekla i da je sklonija diplomatskoj opciji.

Haley je na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, međutim, rekla da “ako do rata dođe, budite sigurni, sjevernokorejski režim bit će potpuno uništen”.

Ona je kazala kako je SAD od Kine zatražio da prekinu opskrbu Sjeverne Koreje naftom.

“Nikada nismo tražili rat sa Sjevernom Korejom, ne tražimo ga ni danas. Ako do rata dođe, bit će to zbog stalnih činova agresije kakvima smo svjedočili danas”, rekla je Haley.

Pozivi svim stranama

Sjeverna Koreja je ispalila u srijedu novi tip međukontinentalnog balističkog projektila Hwasong-15, koji je pao u Japansko more nakon oko 1.000 kilometara leta.

Taj projektil, za koji Pjongjang tvrdi kako može pogoditi američki kontinent, dosegao je do sada najvišu visinu u sjevernokorejskim ispaljivanjima, rekao je američki ministar obrane Jim Mattis.

Trump, koji je obećao zaustaviti sjevernokorejski raketni i nuklearni program, u srijedu je razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Kina je jedini veći saveznik Sjeverne Koreje i te dvije države dijele dugu granicu i imaju značajnu trgovinsku razmjenu.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia u srijedu je pozvao Sjevernu Koreju da obustavi testiranja oružja, a SAD i Južnu Koreju da ne održe vojnu vježbu u decembru, jer bi ona mogla “zapaliti već eksplozivnu situaciju”.

Izvor: Agencije