Rusija od WHO-a traži ubrzanu registraciju svoje vakcine

Vladimir Putin je u oktobru objavio da je Rusija registrirala svoju drugu vakcinu protiv korona virusa (EPA)

Rusija je predala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zahtjev za ubrzanu registraciju svoje prve vakcine protiv novog korona virusa, nazvane “Sputnjik V”, objavio je ruski fond RDIF.

Fond RDIF, koji sudjeluje u razvoju te vakcine, naveo je u saopćenju da je WHO-u predao zahtjev za ubrzanu registraciju i primjenu vakcine za hitne slučajeve.

Na pitanje AFP-a, WHO je odgovorio da su podnesci tajni, prenosi Hina.

Rusija je jedna od prvih zemlja na svijetu koja je tražila od WHO-a predregistraciju svoje vakcine protiv novog korona virusa, navele su ruske vlasti.

Prva vakcina protiv COVID-19

“U ozračju pandemije, ubrzana registracija vakcine prema proceduri WHO-a učinit će rusku vakcinu dostupnim svima u kraćem razdoblju u odnosu na konvencionalne procedure”, dodaje se u saopćenju.

WHO naglašava da će “ukoliko proizvod predan na procjenu bude u skladu s kriterijima upisa na popis, javno objaviti rezultate”.

Za sada WHO “nije još predkvalificirao vakcinu protiv COVID-19, niti je dodao na popis za hitnu upotrebu”.

Rusija je početkom augusta objavila da je razvila i registrirala “prvu” vakcinu protiv COVID-19, koju je proizveo moskovski istraživački centar Gamaleja s ruskim Ministarstvom obrane.

U Rusiji prije završne faze kliničkog ispitivanja vlasti izdaju potvrdu o registraciji.

Vakcina je nazvana “Sputnjik V”, po prvom satelitu koji je poslan u svemir u vrijeme Sovjetskog saveza.

Vakcinisana Putinova kćerka

Veliki dio ruske elite tvrdi da se već vakcinisala, a predsjednik Vladimir Putin je naveo da se vakcinisala jedna od njegovih kćeri.

Vlada se nada da će masovno vakcinisati stanovništvo sljedećih mjeseci. 

Ranije ovog mjeseca Putin je objavio da je Rusija registrirala svoju drugu vakcinu protiv novog korona virusa.

Rusija posljednjih sedmica doživljava jak udar epidemije i nalazi se na četvrtom mjestu u svijetu po broju registriranih slučajeva, s ukupno 1.547.774 zaraženih i 26.589 umrlih.

Izvor: Agencije