Rusija od Izraela traži objašnjenje udara na Damask

Izraelski ratni avioni su navodno napali više sirijskih meta i pozicija šiitske organizacije Hezbollah (EPA)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je u ponedjeljak od Izraela objašnjenje zbog nedjeljnih zračnih napada u Siriji, objavljeno je u Moskvi.

“Moskva je duboko zabrinuta zbog tih opasnih zbivanja, čije okolnosti zahtijevaju objašnjenje”, izjavio je glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič.

Ministarstvo je uputilo pismo Ujedinjenim narodima protestirajući zbog “agresivne akcije” Izraela i zatražilo da se takvi napadi više ne ponove, rekao je Lukaševič.

Sirijska državna televizija objavila je u nedjelju da su izraelski avioni bombardirali područje u blizini aerodroma u Damasku te grad Dimas uz granicu s Libanom.

“Izraelski neprijatelj počinio je agresiju na Siriju, jer je gađao dva područja u pokrajini Damasku, Dimas i blizinu aerodroma”, objavila je državna televizija i dodala da nije bilo žrtava.

Glasnogovornik izraelske vojske na to je rekao da “ne komentira strane izvještaje”.

Stroga politika

Izrael je u ponedjeljak naglasio da vodi politiku sprečavanja isporuke oružja “militantnim organizacijama”, dan nakon što je Sirija optužila tu susjednu zemlju da je bombardirala aerodrom u Damasku.

Izrael je od 2011. godine, kada je počela oružana pobuna u Siriji, izveo seriju napada na ciljeve u toj državi, uključujući i udare na oružje namijenjeno libanskom Hezbollahu, savezniku režima u Damasku.

Izraelski ministar Yuval Steinitz, zadužen za obavještajne službe, odbio je direktno komentirati jučerašnji incident, kao što je bio slučaj s drugim izraelskim zvaničnicima nakon ranijih udara.

“Imamo strogu politiku sprečavanja svih mogućih transfera usavršenog oružja terorističkim organizacijama”, rekao je on za javni radio u odgovoru na pitanje o udarima.

Tokom proteklih godina izraelski ratni avioni su navodno napali više sirijskih meta i pozicija šiitske organizacije Hezbollah, koja je saveznik Sirije, a također i glavnog izraelskog neprijatelja Irana, navodi AFP.

U martu su izraelski avioni napali sirijske vojne pozicije samo nekoliko sati nakon što je bomba ranila četvericu izraelskih vojnika na Golanskoj visoravni.

Kontakti s pobunjenicima

Posmatrači UN-a na izraelsko-sirijskoj granici izvijestili su da snage sigurnosti Izraela održavaju redovne kontakte sa sirijskim pobunjenicima u posljednjih godinu i po, istakavši da se uglavnom radi o liječenju ranjenih boraca, ali se ne isključuje mogućnost snabdijevanja oružjem.

U seriji izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a misije svjetskog tijela na Golanu UNDOF dokumentirani su kontakti s “naoružanim članovima opozicije” na granici na toj strateškoj visoravni.

U izvještajima se, međutim, ne pravi razlika između raznih sirijskih pobunjeničkih pokreta koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a među kojima je Slobodna sirijska armija, koja ima podršku Zapada, te pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant, navode svjetske agencije.

“UNDOF je sporadično posmatrao naoružane članove opozicije kako kontaktiraju s IDF-om [Izraelska odbrambena armija] preko linije prekida vatre unutar pozicije 85 UN-a”, navodi se u jednom novijem izvještaju.

U tom dokumentu od 27. oktobra navodi se da su dvojica nepoznatih ljudi ušla u Izrael sa sirijske strane granice nakon što su dvojica vojnika otvorila kapiju.

U istom izvještaju se također precizira upad izraelske armije na sirijsku teritoriju da se podignu šatori za 60 do 70 porodica oko 300 metara od izraelske strane.

Izraelski list Haaretz navodi da je u septembru Damask poslao žalbu UNDOF-u, tvrdeći da je taj logor “baza za naoružane teroriste” i da će se smatrati legitimnom metom za vojni napad ako ne bude razmontiran.

Prije toga, u izvještaju od 10. juna, Vijeće sigurnosti UN-a je navelo da su posmatrači vidjeli kako izraelski vojnici predaju dva paketa nepoznatog sadržaja sirijskim pobunjenicima na sirijskoj strani granice.

Izvor: Agencije