Rusija o povratku u G7: Pokažite konkretnu ponudu

Marija Zaharova: Teško je razumjeti o čemu se radi kada je riječ o prijedlogu za povratak Rusije u G7 (EPA)

Rusija mora da razmotri konkretne predloge za povratak u Grupu 7 – G7, ukoliko se to predlaže, izjavila je u sredu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Teško je razumeti o čemu se sada radi. Stoga je neophodno da se razgovori o tome premeste iz sfere javne zbave u profesionalnu, ukoliko G7 želi da se postavi kao ozbiljan format”, rekla je ona, prenosi Reuters.

U međuvremenu je anonimni francuski diplomata izjavio da povratak Rusije u G7 zavisi od njenog napretka u političkom procesu sa Ukrajinom.

“Primetili smo da Amerikanci žele da ih ponovo uvedu [u G7] iduće godine. Ukrajina je ključna. Postoji kontekst da bi bilo poželjno napraviti neki napredak”, izjavio je anonimni izvor.

Trump: Rusiju uključiti u G7

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je u utorak izjavio da bi bilo prikladno Rusiju uključiti u članstvo G7 grupe naprednih industrijalizovanih zemalja sveta.

U obraćanju novinarima u Beloj kući, on je rekao da je njegov demokratski prethodnik Barack Obama hteo da Rusija napusti nekadašnju G8.

“Ali, mislim da je mnogo primerenije imati Rusiju. To bi trebalo da bude G8, jer mnoge stvari o kojima razgovaramo imaju veze sa Rusijom”, kazao je Trump.

Rusija je 2014. godine izbačena iz tadašnje grupe G8 zbog aneksije Krima.

Izvor: Agencije