Rusija nudi pobunjenicima sigurno povlačenje iz Halepa

Halep je, zbog teških borbi, pretvoren u grad ruševinu. (Reuters)

Ruska vojska je objavila u četvrtak da je spremna jamčiti naoružanim pobunjenicima “sigurno povlačenje ” iz Halepa dok Damask, uz podršku Moskve, vodi veliku ofanzivu na istočne četvrti drugog po veličini grada Sirije.

“Spremni smo jamčiti sigurno povlačenje pobunjenicima s njihovim oružjem, slobodan prolazak civila iz istočnog dijela Halepa i njihov povratak, kao i upućivanje humanitarne pomoći”, rekao je ruski general Sergej Rudskoj na konferenciji za novinare.

Krajem jula je ruska vojska najavila otvaranje četiri dodatna humanitarna koridora oko Halepa, uz postojeće izlaze.

Ti koridori su u to vrijeme omogućili izlazak 169 civila i predaju 69 boraca, prema podacima Moskve, koji nisu provjereni na terenu.

Sastanak Lausanni

Taj novi ruski prijedlog sigurnih izlazaka stiže prije međunarodnog sastanka u subotu u Lausanni između Rusa, Amerikanca i predstavnika zemalja regije o Siriji. 

To će biti prvi susret šefova diplomacija SAD-a Johna Kerryja i Rusije, Sergeja Lavrova nakon što je krajem septembra Washington objavio zaleđivanje pregovora s Moskvom i neuspjeh prekida vatre.

U nedjelju Kerry odlazi u London na sastanak s “međunarodnim partnerima”, vjerojatno s kolegama iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske.

U četvrtak je dvadesetak napada bilo usmjereno na pobunjeničke četvrti Halepa, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U utorak je 56 civila, među kojima 7 djece ubijeno u pobunjeničkim četvrtima, a u srijedu je u istom području 15 civila izgubilo život, navodi SOHR.

Ratni zločini u Halepu

General Rudskoj je istaknuo da je upotreba modernih bombardera Su-24 omogućila gotovo stopostotnu učinkovitost udara.

“Ruske zrakoplovne snage nisu vodile nikakvo bombardiranje naslijepo”, rekao je dok UN, Francuska i SAD posljednjih sedmica upozoravaju na ratne zločine u Halepu.

Rudskoj je zaključio da je “šteta što se koalicija koju vode SAD ne bori tako aktivno protiv terorista na sirijskom i iračkom teritoriju”.

Izvor: Agencije