Rusija nudi državljanstvo za tri miliona Ukrajinaca

U sukobima u Ukrajini do danas je poginulo više od 13.000 ljudi, pokazuju procjene Ujedinjenih naroda (EPA)

Moskva je u četvrtak ponudila državljanstvo za približno tri miliona Ukrajinaca iz ratom pogođenih regija na granici s Rusijom, a taj potez već je razljutio Kijev i Evropsku uniju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je program ove godine kako bi ubrzao proces dobijanja državljanstva za stanovnike Donjecke i Luganske oblasti u Ukrajini, u kojima pola decenije traju sukobi ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika, tvrdi agencija Hina.

Kijev i EU osuđuju taj plan.

Moskva je na sličan način dala državljanstvo stanovnicima ukrajinskog poluotoka Krima nakon što ga je okupirala i anektirala 2014. 

“Sveukupni broj onih koji mogu prihvatiti ponudu jest približno tri miliona stanovnika Ukrajine”, rekla je čelnica Odjela za migracije Ministarstva unutrašnjih poslova Valentina Kazakova.

Evropska unija najavila da neće priznati pasoše

Ta brojka ranije nije spominjana.

Ukrajina je zaprijetila da će oduzeti ukrajinsko državljanstvo onima koji uzmu rusko, a Evropska unija najavila je da neće priznati ruske pasoše stečene kroz taj program.

Sukob između dvije strane izbio je početkom 2014, nakon što su Ukrajinci zbacili proruskog predsjednika i okrenuli se Zapadu. 

U sukobima je do danas poginulo više od 13.000 ljudi, pokazuju procjene Ujedinjenih naroda. 

Izvor: Agencije