Oglasi

Rusija: Novčanica posvećena Krimu

Prvi zamjenik predsjednika Banke Rusije Georgij Luntovski rekao da se u ovom momentu još radi na tehničkim detaljima.
U oktobru prošle godine Centralna banka Rusije pustila dva novčića od deset rubalja, također posvećena KrimuGetty-Arhiva

Ruska centralna banka pustit će prigodnu novčanicu od 100 rubalja posvećenu priključenju Krima Rusiji u tiražu od 20 miliona primjeraka.

Kako je agenciji Ria novosti rekao prvi zamjenik predsjednika Banke Rusije c, u ovom momentu se još radi na tehničkim detaljima.

Ranije, u aprilu, Luntovski je rekao da će prigodna novčanica biti puštena krajem 2015. godine.

Tada Vijeće direktora Banke Rusije još nije bilo utvrdilo tiraž.

Simboli Krima

U oktobru prošle godne Centralna banka Rusije pustila je dva novčića od 10 rubalja, također posvećena Krimu.

Na jednom je prikazan Spomenik potopljenim brodovima, jedan od simbola Krima, a na drugom zamak Lastavičje gnijezdo, koje se nalazi na južnoj obali Krima.

Na novčićima je, također, utisnut datum 18. 3. 2014, dan kada je poluotok ponovno ušao u sastav Rusije.

Krim se priključio Rusiji u martu 2014. godine nakon referenduma, na kojem je 96 posto učesnika podržalo tu odluku.

Ukrajina i zapadne zemlje nisu priznale to glasanje. U istom mjesecu zemlje članice EU-a, SAD-a i niz drugih država uveli su sankcije protiv Rusije.

U početku se ograničenje odnosilo samo na pojedina fizička lica i kompanije, ali kasnije je prošireno na cijele sektore ruske ekonomije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.