Rusija nije uspjela u UN-u pokrenuti pitanje sporazuma sa SAD-om

Nuklearna bomba
Uništenje nuklearnog oružja, kaže Gorbačov, nešto je što se mora uraditii ako se želi spasiti čovječanstvo i planeta (EPA)

Rusija nije uspjela u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda pokrenuti pitanje nuklearnog sporazuma između SAD-a i Rusije, ali je upozorila da bi, ukoliko se SAD povuče iz njega, to moglo postati pitanje za Vijeće sigurnosti UN-a.

Američki predsjednik Donald Trump je 20. listopada najavio da će se Amerika povući iz sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, navodeći kao razlog to što je Rusija kršila taj sporazum.

To Rusija negira tvrdeći da upravo to čini SAD.

Propušten rok za predaju

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da posjeduju, proizvode i testiraju krstareće rakete s kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometara.

Rusija je predložila da podnese nacrt rezolucije u Odboru za razoružanje Glavne skupštine UN-a, ali je propustila rok za predaju 18. listopada, prenosi agencija Reuters.

Kremlj je pozvao na glasanje o tome treba li dozvoliti Odboru da razmatra taj nacrt, ali je izgubila i na tom glasanju.

Pravo veta

“Ako se SAD kroz godinu dana povuku iz sporazuma i počnu nekontrolirano raditi oružje, nuklearno oružje, mi ćemo se suočiti s potpuno drugačijom realnošću”, upozorio je pred Odborom zamjenik direktora ruskog odsjeka za neširenje nuklearnog oružja i kontrole naoružanja Andrej Belusov.

Upitao je zašto SAD želi napustiti sporazum i zašto želi praviti nuklearno oružje i istaknuo da bi Rusija mogla, ukoliko se Amerika povuče, to pitanje pokrenuti u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ipak, napominje agencija, takav potez ne bi doveo ni do kakve akcije s obzirom na to da i Rusija i Amerika imaju pravo veta u 15-članom Vijeću.

Izvor: Agencije