Oglasi

Rusija ne želi biti 'druga violina' u svemiru

Moskva se saglasila prošle godine da s NASA-om sarađuje na planovima izgradnje svemirske stanice 'Kapija dubokog svemira'.
Glasnogovornik Roskosmosa kaže da Moskva nije odbila da učestvuje u projektu stanice u Mjesečevoj orbiti sa SAD-omArhiva

Rusija bi mogla napustiti projekat izgradnje svemirske stanice u orbiti Mjeseca, u partnerstvu s Američkom svemirskom agencijom - NASA, jer ne želi biti u ulozi "druge violine", izjavio je ruski zvaničnik.

Moskva se saglasila prošle godine da s NASA-om sarađuje na planovima izgradnje svemirske stanice "Kapija dubokog svemira", koja bi služila kao platforma za buduće svemirske misije, prenosi Reuters.

Šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin izjavio je, međutim, da bi Rusija mogla napustiti taj zajednički programa i, umjesto toga, krenuti s planom izgradnje sopstvene svemirske stanice u orbiti Mjeseca.

'Nema napuštanja projekta'

"Ruska Federacija ne može sebi dozvoliti ulogu 'druge violine' u tome", rekao je on, ne ulazeći u detalje.

Glasnogovornik Roskosmosa je kasnije izjavio da Rusija nema neposredne planove napuštanja projekta.

"Rusija nije odbila da učestvuje u projektu stanice u Mjesečevoj orbiti sa SAD-om", rekao je Vladimir Ustimenko.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.