Rusija ne planira kopnene operacije u Siriji

Matvijenko: Nećemo sudjelovati u kopnenim operacijama bilo koje vrste (AFP)

Rusija neće sudjelovati u kopnenim operacijama u Siriji, a Moskva je spremna surađivati sa svim državama zainteresiranim za uništenje grupe Islamska država Irak i Levant, izjavila je predsjednica Vijeća federacija (Gornjeg doma ruskog parlamenta) Valentina Matvijenko.

“Nećemo sudjelovati u kopnenim operacijama bilo koje vrste, a spremni smo surađivati sa svim zemljama u zajedničkom naporu protiv globalnog zla – terorizma”, rekla je Matvijenko posle sastanka s predsjednikom jordanskog Vijeća parlamenta.

Matvijenko je podsjetila da su Rusija, Irak, Sirija i Iran oformili koordinacijski centar, navodeći da je “nemoguće boriti se protiv ISIL-a i uništiti ga bez suradnje”.

Ruski udari

“Pozivamo sve one koji su doista zainteresirani da se skupina Islamska država Iraka i Levant iskorijeni da se pridruže ovom koordinacijskom centru”, navela je Matvijenko, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Ona je istaknula da Rusija nema drugi cilj osim da ISIL bude poražen, “za razliku od drugih zemalja koje su članice druge koalicije”.

Rusija je na zahtjev sirijskog predsjednika Bashara al-Assada 30. rujna počela sa zračnim udarima na položaje ISIL-a u Siriji.

Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, već je znatno narušila sustav zapovjedništva i materijalno-tehničke opskrbe pripadnika ISIL-a.

ISIL je kao teroristička organizacija zabranjen u Rusiji.

Apel Bana Iranu

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je Iran da izvrši pritsak na savezničku Siriju kako bi se došlo do mirnog rješenja sukoba u zemlji, koji su ušli u petu godinu.

Ban je tijekom sastanka s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, rekao da “ne postoji vojno rješenje sukoba i pozvao Iran da iskoristi svoj utjecaj u unaprijeđenju političkog rješenja”, priopćio je Ured generalnog tajnika UN-a.

Kako je priopćeno, Ban i Zarif su razgovarali i o Jemenu, gdje UN pokušava oživjeti mirovne pregovore, prenosi agencija AFP.

Tijekom sukoba u Siriji, koji traju već četiri i po godine, poginulo je više od 240.000 ljudi, a više milijuna je napustilo domove.

Izvor: Agencije