Rusija: NATO fokusiran na nepostojeću prijetnju

Lideri Saveza na summitu u Varšavi usuglasili su se da održe jedinstvenu politiku odvraćanja i dijaloga s Rusijom (EPA)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je NATO na summitu u Varšavi pokazao da se Savez počeo fokusirati na “nepostojeću prijetnju s istoka.”

Kremlj namjerava na sastanku vijeća NATO – Rusija u Moskvi 13. srpnja zatražiti objašnjenje planova NATO, kako je navela glasnogovrnica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u priopćenju, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Rusija će također od NATO-a tražiti objašnjenje za plan Finske da poboljša zračnu obranu na Baltičkom moru, rekla je Zaharova.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je u subotu, drugog dana summita u Varšavi, da su se lideri Saveza usuglasili da održe jedinstvenu politiku odvraćanja i dijaloga s Rusijom.

“Glavna poruka…glasi da je Savez ujedinjen i da nastupamo zajedno”, rekao je Stoltenberg na pitanje o razgovorima koje su lideri 28 država članica NATO-a imali o Rusiji na kraju prvog dana summita.

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo što vidi koliko je snažna ta poruka u NATO-u i koliko lideri Saveza jedinstveno stoje iza te poruke. “Jedinstvena poruka s večere jest da su naši odnosi zasnovani na obrani i dijalogu”, istaknuo je on.

Poziv na prestanak podrške separatistima

Upitan slaže li se s komentarima koje je u petak iznio francuski predsjednik Francois Hollande da Rusija nije prijetnja već partner, Stoltenberg je odgovorio da se NATO sada nalazi u potpuno novoj situaciji.

“Ne vidimo nijednu trenutačnu prijetnju protiv bilo koje saveznice NATO-a”, rekao je Stoltenberg, dodavši da Rusija nije strateški partner Saveza budući da nisu u strateškim odnosima, iako ih je NATO pokušao razviti, ali da Rusija i NATO nisu ni u situaciji ‘hladnog rata’.

Glavni tajnik NATO-a pozvao je Rusiju da prekine “političku, vojnu i financijsku potporu separatistima” koji se na istoku Ukrajine bore protiv vlade u Kijevu.

Ocijenio je da Ukrajina dobro napreduje u primjeni reformi za usklađivanje sa standardima NATO-a, ali je dodao i da članstvo te zemlje u Savezu zasad nije u planu.

Lideri NATO-a su tijekom večere prvog dana summita u Varšavi razgovarali o Zapadnom Balkanu i neovisnim državama koje su nekada bile u sastavu bivše Jugoslavije, kao što je Makedonija.

Iznijeli su tada “mračne ocjene” o geopolitičkim namjerama Rusije, složivši se da će Moskva “vjerojatno iskoristiti bilo kakvu ranjivost” na Zapadnom Balkanu, u Moldaviji i Ukrajini, rekao je neimenovani dužnosnik NATO-a, kako prenosi Tanjug.

Multinacionalne snage na Baltiku

Američki predsjednik Barack Obama i drugi lideri Saveza su se tijekom razgovora u petak navečer usuglasili da je potrebno održati “čvrst i jedinstven stav” o Rusiji i da Moskva mora ispuniti svoje obveze u skladu sa sporazumima iz Minska u cilju prestanka borbi na istoku Ukrajine, prenijele su agencije.

Lideri Saveza su se u petak dogovorili da razmjeste multinacionalne snage na Baltiku i u Poljskoj kako bi odvratili bilo kakvu potencijalnu rusku agresiju.

Također su naložili svojim izaslanicima da objasne ove mjere Moskvi idućeg tjedna, priopćio je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

Izvor: Agencije