Rusija najavljuje pojačanje napada u Siriji

Udari na sjedište ISIL-a u Raqqi [Izvor: YouTube/Ministarstvo odbrane Rusije]

Ruska vojska najavljuje dodatno pojačanje napade na, kako navode, terorističke položaje u Siriji, prenosi Interfax, kao i poruku iz Moskve da žele sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopćilo da su “hirurški precizni” zračni napadi ruskih borbenih aviona uništili sjedište grupe Islamska država Irak i Levant u blizini grada Raqqa.

“U protekla 24 sata, borbeni avioni Suhoj Su-34 i Su-24M izvršili su 20 naleta i pogodili devet ciljeva ISIL-a”, rekao je glasnogovornik Ministarstva Igor Konašenkov, dodajući da su ruski avioni sinoć tokom šest naleta pogodili tri neprijateljska cilja, prenosi Russia Today.

“Avionska bomba BETAB-500 koju je lansirao Suhoj Su-34 u blizini Rake eliminirala je komandni centar jedne od terorističkih grupacija, kao i podzemno skladište eksploziva i municije”, kazao je glasnogovornik.

Raqqa je od 2013. de facto “prijestolnica” ISIL-a, prenosi Tanjug.

Ubijeni borci ISIL-a

U ruskim zračnim udarima u provinciji Raqqa je u četvrtak poginulo 12 boraca ISIL-a, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, nakon što se Moskva našla pod optužbama Washingtona da navodno cilja pozicije umjerenih pobunjenika, odnosno protivnika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U protekla četiri dana ubijeno je i 39 civila, saopćila je Opservatorija.

Rusija je prije tri dana pokrenula vojne operacije protiv ISIL-a u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao press sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruske avijacije u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Izvor: Agencije