Oglasi

Rusija najavila značajno smanjenje proizvodnje nafte

Potez Moskve je u skladu sa sporazumom koji je Rusija prošle sedmice postigla unutar OPEC-a.
Članice OPEC-a postigle su dogovor o polugodišnjem smanjenje proizvodnje nafte, a najveće smanjenje najavila je Saudijska Arabija i to za pola miliona barela po danuEPA - Ilustracija

Ruski ministar za energetiku Aleksander Novak najavio je kako će ta država postepeno smanjivati proizvodnju nafte, te kako će u početnoj fazi to biti smanjenje proizvodnje za najmanje 50.000 barela dnevno, prenosi agencija Anadolija.

Rusko smanjenje proizvodnje nafte u skladu je sa sporazumom koji je ta država prošle sedmice postigla unutar Organizacije proizvođača i izvoznika nafte (OPEC).

„Plan smanjenja proizvodnje nafte je već spreman i očekujemo njegovu primjenu već od januara naredne godine“, kazao je resorni ministar Novak za ruske medije.

Kvote plana OPEC-a

On je najavio kako će narednih dana održati sastanke sa čelnicima ruskih naftnih kompanija i informirati ih o kvotama koje će trebati poštovati u okviru plana.

Nakon sastanka OPEC-a u petak je ministar Novak u Beču kazao kako je Rusija u oktobru ostvarila proizvodnju 11,4 miliona barela sirove nafte, te kako planira smanjiti proizvodnju za najmanje dva posto.

Članice OPEC-a postigle su dogovor o polugodišnjem smanjenje proizvodnje nafte, a najveće smanjenje najavila je Saudijska Arabija i to za pola miliona barela po danu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.