Rusija najavila masovnu vakcinaciju ranjivih grupa

Rsuka vakcina je bila odobrena prije uobičajenih ispitivanja koja se provode na hiljadama ljudi (EPA)

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je da će masovna vakcinacija najranjivijih grupa protiv COVID-a 19 početi u nevembru ili decembru ove godine, javljaju ruski mediji.

On je dodao da će prve velike isporuke vakcine početi u septembru, prenosi Tanjug. 

“Trenutno su istovremeno u toku povećanje proizvodnje i nadzor vakcine nakon registracije. Vakcina će, naravno, prvo biti dostupna zdravstvenim radnicima, a vakcinacija će biti apsolutno dobrovoljna”, rekao je Muraško.

Naveo je da su trenutno u toku klinička testirnaja ili postupak registracije još nekoliko vakcina.

Odobrena prije ispitivanja

Rusija je ovog mjeseca prva na svijetu registrovala vakcinu protiv korona virusa, nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima.

Rusija je sredinom augusta objavila da kreće s proizvodnjom prve serije te vakcine koju je razvio moskovski institut Gamaleja, najavivši da će do decembra ili januara mjesečno proizvoditi oko pet miliona doza.

Vakcina je bila odobrena prije uobičajenih ispitivanja koja se provode na hiljadama ljudi, poznatih kao faza III. i ključnih za dobivanje zelenog svjetla regulatora.

Vakcina Sputnjik V nazvana je po prvom satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957. godine.

Predsjednik Vladimir Putin javnost uvjerava da je vakcina sigurna te da je njom vakcinisana jedna od njegovih kćeri koja se nakon vakcinacije dobro osjećala.

Izvor: Agencije